Cum recunosti anxietatea generalizata?
Cateodata anxietatea, fie ea generalizata sau de alta forma, este confundata cu oboseala, suprasolicitarea si stresul. Si nu e foarte greu, pentru ca avem aceste probleme aproape in fiecare zi. Totusi, daca parcurgi lista de mai jos si te recunosti in majoritatea simptomelor, e necesar sa consulti un specialist. Cel mai probabil te afecteaza anxietatea generalizata.
Simptomele principale pentru anxietatea generalizata
Fie ca esti la munca, la scoala sau doar acasa facand treburi marunte, daca nu te poti concentra e un semnal de alarma. Daca situatia persista mai multe zile, chiar si dupa un interval consistent de somn si odihna fizica, mergi la un specialist. Daca nu poti dormi te expui la privare de odihna si acest lucru are consecinte grave. Fie ca nu reusesti sa adormi, fie ca nu te odihnesti asa cum trebuie cand dormi, fie ca te trezesti brusc si te simti obosit – toate acestea sunt din vina anxietatii. Te pomenesti iritat peste masura desi n-ai motive clare? Esti epuizat, desi n-ai facut de curand niciun efort deosebit? Simti tensiuni musculare ca atunci cand ai febra dupa sport intens? Toate exprima anxietatea prin care treci si care se reflecta in plan fizic.
Alte simptome care pot sa apara in caz de anxietate generalizata
Poate ca esti foarte atent(a) la ce mananci dar totusi te confrunti in mod repetat cu dureri de stomac si diaree. Desi nu-ti place sa recunosti, te confrunti cu transpiratii, mai ales la nivelul palmelor, tremuri (desi nu bei 4 cafele pe zi), inima iti bate foarte repede si simti gadilaturi incontrolabile in diverse parti ale corpului. Cel mai probabil nu ai mancat nimic gresit, inima ta nu este in suferinta si nici nu ai nimic in pantofi care sa te gadile. Toate aceste stari au o singura cauza: anxietatea. Este necesar consult de specialitate pentru diagnosticarea si tratarea anxietatii care probabil in cazul tau este de forma generalizata.
Suna grav, nu-i asa? Dar nu trebuie sa te sperii
Ai facut o singura greseala – ai lasat presiunea cotidiana sa te afecteze mai mult decat e necesar. Recapituleaza toate lucrurile majore care ti s-au petrecut in ultimele 6 luni si vezi cum te-ai raportat la fiecare si care au fost consecintele. Poate ca te-ai zbatut prea mult cu lucruri mici. Poate ai ratat lucruri importante. Poate n-ai apucat sa te odihnesti. Poate te-ai speriat de stirile de la TV. Poate ai pierdut pe cineva drag sau ti-ai schimbat locul de munca. Acum e momentul sa tragi linie peste toate acestea si sa ai grija de tine. Sa dai fiecarui lucru importanta care i se cuvine. Nimic mai mult si nimic mai putin.