Cum recunosti depresia sezoniera de iarna?
Depresia sezoniera de iarna se instaleaza adesea in octombrie sau noiembrie si tine pana in martie sau aprilie. Sunt si persoane care sufera de depresie sezoniera inainte si dupa aceste intervale. Cei mai multi cred ca este doar oboseala si plictiseala, dar de fapt este vorba de depresie cu aparitie sezoniera. Daca iarna e explicabila o oarecare stare de letargie si somnolenta, ce-am putea spune de depresia sezoniera de vara? Da, exista si aceasta forma si este cel putin ciudata pentru unii. In randurile urmatoare vom analiza numai simptomele depresiei sezoniere de iarna, urmand sa revenim cu detalii in alte materiale cu privire la cealalta forma.
Simptome care dau de gol boala
- Oboseala in timpul zilei. Pana la un punct oboseala in timpul zilei poate fi justificata: daca persoana face efort fizic sau intelectual intens. Dar daca de obicei iarna se simte foarte obosita fara sa faca ceva deosebit, e semn de depresie sezoniera.
- Dificultati de concentrare. Ne concentram mai greu daca suntem obositi, letargici, dezinteresati. Dar ni se poate intampla la fel si daca suntem plictisiti si frustrati din diverse puncte de vedere. Dificultatile de concentrare pot semnala anumite disfunctionalitati psihologice temporare, care necesita atentia unui specialist. Daca ele se asociaza si cu alte simptome din lista noastra, semnaleaza depresia sezoniera.
- Sentimente de deznadejde. Cateodata avem motive sa ne simtim deznadajduiti. Atatea lucruri rele se intampla in jurul nostru. Dar deznadejdea intemeiata are un motiv concret – ai pierdut pe cineva drag, treci prin greutati de tot felul, esti suprasolicitat in plan familial, etc. Atunci cand e vorba de depresia sezoniera deznadejdea nu are o cauza precisa, este o stare vaga de genul – “nu-mi place iarna”.
- Iritabilitate crescuta. In mod inconstient cand ceva nu merge cu noi insine ne dam seama dar nu avem mereu capacitatea de a verbaliza ceea ce se intampla. Poate nici nu avem cunostintele medicale asa incat sa stim ce e de facut. Dar in mod cert starea de “ceva nu e in regula” ne creste ititabilitatea. Este un semnal de alarma care ar trebui sa spuna “cere ajutor acum!”
- Lipsa interesului pentru activitati sociale. Unele persoane sunt afectate de frig si vreme mohorata mai mult decat altele. Dar daca starea de dezinteres social persista si cand e soare si vreme cat de cat buna, atunci e cazul sa-ti pui intrebari. Pentru ca nu se poate ca un om sa nu vrea sa socializeze luni de zile pe an, nu-i asa?
- Letargie. Letargia poate avea multe cauze, unele sunt chiar induse – lipsa de reactie fizica produsa de lipsa de reactie emotionala. Un dezintersc flasc si urat care pare ca acapareaza vietile unora si nu mai pot iesi din starea asta luni de zile. Daca iti dai seama ca asta ti se intampla si tie, cere ajutor cat mai repede. Altfel risti sa pierzi an dupa an cate 6 luni din viata. Sigur nu vrei asa ceva.
- Interes sexual redus. Aceasta este mai degraba o consecinta a starii rele instalate in persoanele cu depresie sezoniera. Nu-si mai pot manifesta afectiunea pentru cineva, nu doar in forma sexuala ci si in forma relationala cotidiana (o imbratisare, un sarut, etc.). In perioada de manifestare a bolii persoanele afectate nu se mai iubesc nici macar pe sine, daramite pe cei din jur. Sunt retrase in ele insele si pun ziduri de jur imprejur. In acest fel depresia strica relatii importante si persoanele afectate pot ajunge chiar la divort intr-o perioada si asa grea pentru ele.
- Nefericire. Aceasta este o stare vaga, nedefinita. Simti ca esti nefericit dar nu stii exact de ce. Nu mai dai 2 bani pe viata ta dar nu stii precis de ce. Nu-ti mai aduci aminte lucrurile bune si reusitele de pana atunci, ci doar ratarile si neimplinirile. Boala iti rapeste capacitatea de a gandi obiectiv si te impinge pe un fagas in care “curgi agale si fara sens”.
- Surplus in greutate. E de mirare ca se ajunge aici? Nu. Intreaga viata a persoanei cu depresie sezoniera e data peste cap. Nu se alimenteaza cum trebuie, nu-si consuma energia cum trebuie, nu relationeaza… Dar in mod cert mananca nervos sau de consolare. Treptat kilogramele se aduna si ele la randul lor ajung motiv de depresie.
In concluzie
Daca te recunosti in aceste simptome iti recomandam sa mergi la specialist. E greu de pus un diagnostic de depresie sezoniera pentru simptomele seamana cu simptomele altor boli si pentru ca pacientii nu pot da prea multe detalii despre propriile stari. Incepe sa tii un jurnal al starilor tale si cere ajutor pentru diagnosticare si tratament. Nu mai ezita, pierzi timp pretios din viata ta.