Tulburarea bipolara – cum o recunosti si cand e cazul sa te ingrijorezi?
Daca ai fost diagnosticat cu tulburare bipolara inseamna ca trebuie sa intelegi ca esti intr-o situatie serioasa care trebuie tinuta sub supraveghere de catre un specialist. Daca nu te tratezi, exista riscul ca viata ta sa fie pusa in pericol sau sa se degradeze atat de mult incat sa nu mai vrei s-o traiesti. Ti se pare ca suna prapastios? Nu este si dupa randurile de mai jos sigur te vei lamuri.
Cum debuteaza tulburarea bipolara
Schimbarile bruste de dispozitie pe o durata mai indelungata pot semnala prezenta acestei boli. Mania caracteristica bolii implica o stare de iritabilitate, impulsivitate, euforie si confuzie. Depresia este o stare opusa maniei, cu tristete, tulburari ale somnului, lipsa placerii indiferent de activitate si alterneaza cu mania. Tulburarea bipolara afecteaza atat pacientul cat si familia lui, pentru ca este dificil de inteles si de trait cu ea. Atunci cand tulburarea apare la adolescenti si tineri, comportamentul anormal pe care acestia il au este pus adesea pe seama varstei rebele si confuze. Insa, nu este vorba de acelasi lucru. Felul de manifestare trebuie observat cu atentie si corect diagnosticat. Episoadele nu urmeaza un model prestabilit, la aceleasi intervale de timp si cu aceeasi intensitate. Se intampla frecvent ca hipomania (o forma usoara de manie) sa fie trecuta cu vederea, iar acest lucru sa duca la o acutizare treptata a problemei.
Simptomele episodului maniacal
- Stare excesiva de fericire si optimism
- Alternanta rapida cu starea de ostilitate
- Creste nivelul de energie si scade necesarul de odihna pana la insomnie
- Vorbeste mult si repede
- Nu se poate concentra
- Are apetit sexual exacerbat
- Face panuri nerealiste
- Scade discernamantul si creste stima de sine
- Comportament riscant ca decizii si activitati cotidiene
- Ocazional halucinatii, autodefinire nerealista
Simptomele episodului depresiv
- Iritare, neliniste, tristete
- Dezinteres fata de activitatile cotidiene
- Scade nivelul energetic si capacitatea de concentrare
- Plans fara motiv, oboseala, insomnie
- Dezechilibru al apetitului alimentar
- Dificultati de concentrare
- Ganduri morbide si suicidare
- Senzatie de inutilitate si lipsa de valoare
Daca te recunosti in aceste randuri sau daca recunosti pe cineva drag nu mai amana – cere ajutor unui specialist pentru diagnostic si tratament. Lasata netratata aceasta boala poate avea consecinte greu de estimat. Fa o programare achiar acum.