Cum sa ajuti pe cineva drag care sufera de depresie?

Atunci cand cineva drag este bolnav de depresie te ia si pe tine cu el sau ea in aceeasi barca. Depresia este o boala care afecteaza in moduri subtile si familia celui suferind. Acestia se confrunta cu toate neputintele pacientului si toate lucrurile mai mici sau mai mari dintr-o familie trebuie alocate altei persoane. Aceste persoane ajung sa oboseasca, sa se neglijeze pe sine, sa piarda lucruri importante din propria viata. Nu, nu e usor sa fii bolnav de depresie si nici sa ai pe cineva drag bolnav de aceasta boala. Dar nu ceda!

Poti face lucruri care sa va usureze vietile  

  1. Tratamentul este cheia. Un pacient bolnav de depresie nu se vindeca de la sine. Are nevoie de tratament medicamentos, de sedinte de psihoterapie, de sprijin constant.
  2. Implica-te activ in ingrijirea sa. Arata-i ca-ti pasa de situatia in care se afla. Ajuta-l in lucrurile cotidiene (pregateste-i mancarea, spala-i rufele, supravegheaza-i medicatia, etc.). Intr-un fel i-ai devenit parinte, din cauza bolii.
  3. Discutati despre boala de care sufera. Nu faceti din depresie un subiect tabu. Indeamna pacientul sa vorbeasca, sa spuna ce simte, ce ii face bine, la care medic ar putea merge ca sa aiba rezultate, etc. Discutati strategia de recuperare propusa de specialisti si decideti impreuna ce e mai bine.
  4. Pastrati legatura. Pacientul poate avea nevoi si urgente chiar si atunci cand nu esti acasa. Fii de gasit la telefon, nu pleca multa vreme de acasa, stabiliti un plan de actiune “in caz ca…”.  Ca atunci cand inveti un copil ca NU are voie sa vorbeasca cu persoane necunoscute.
  5. Concentrati-va pe scopuri mici. Bucurati-va de orice reusita, oricat de mica. Nu va implicati in scopuri mari, pentru ca pacientul nu le-ar putea duce. El e inconstant, oboseste repede, cade in nepasare. Dar cu scopuri mici e posibil sa reusiti.
  6. Documenteaza-te cat de mult poti. Niciodata nu poti spune ca stii totul despre aceasta boala. Internetul poate fi o sursa buna de documentare. Numai sa ai grija ca nu toate sursele sunt credibile. Alege surse medicale de renume si marturii detaliate ale celor bolnavi care pot sa verbalizeze propria situatie.
  7. Cauta specialisti buni in zona voastra. Cerceteaza “piata”  ca sa vezi cine e cel mai bun in munca lui si l-ar putea ajuta pe cel drag al tau. Uneori insa, conteaza mai mult relatia care se stabileste intre pacient si specialist decat renumele acestuia din urma.
  8. Incurajeaza bolnavul sa mearga la specialist. Recuperare inseamna medicamente pe o durata destul de lunga de timp, psihoterapie si sprijin constant in schimbarea stilului de viata. Asta inseamna mult efort iar pacientul e mereu gata sa renunte. Incurajeaza-l mereu sa NU o faca. E important sa continue, oricat de greu i s-ar parea.
  9. Acorda-i atentie. Petrece timp cu bolnavul. Arata-i ca boala nu a schimbat relatia dintre voi. Ca e iubit, acceptat, sprijinit. Ca sa poate baza pe tine oricand. Asta este cheia care il va face sa mearga mai departe pe drumul recuperarii.

Efort vs odihna

Dupa cum vezi nu sunt lucruri complicate. Dar sa le faci non-stop inseamna sa depui un efort care poate deveni peste puterile tale. Vor fi situatii cand si tu vei avea nevoie de ajutor. Ca sa te odihnesti, sa-ti pui gandurile in ordine si sa te ocupi si de propriile urgente. Cauta sa ai si tu ca spijin pe altcineva din familie sau dintre prieteni. Macar din cand in cand. Nu, asta nu inseamna ca-l abandonezi pe pacient. Inseamna ca iti incarci bateriile ca sa puteti merge impreuna mai departe. Pana la recuperare completa.