Cum sa faci fata anxietatii? Schimba ce poti si accepta restul

Divort, disponibilizari, Covid, terorism – exista multa neliniste in jurul nostru. Si adesea sursa lor este ceva ce nu putem schimba. Cum sa stii cand este timpul sa primesti ajutor pentru a face fata anxietatii?

Anxietate normala vs. daunatoare

Sudoarea rece a anxietatii este o reactie naturala la factori de stres foarte reali. In lumea de astazi ne motiveaza, ne pregateste pentru lucrurile pe care trebuie sa le infruntam si uneori ne ofera energie pentru a actiona atunci cand avem nevoie. Dar, dupa cum stim prea bine, uneori nu este nevoie de o amenintare specifica – doar posibilitatea unei crize – pentru ca oamenii sa ajunga la anxietate. Dificultatea consta in a invata sa atenuezi raspunsul automat – sa analizezi: Cat de grav este pericolul? Cat de probabila este amenintarea? Riscul e ca totul sa devina o potentiala criza. Sa fie de neconceput. Deci, in fiecare ungher, sa existe urmatorul dezastru posibil.

“Taxa de anxietate”

Cand anxietatea are un efect negativ, corpul o stie. Aveti probleme cu somnul, mancarea si concentrarea. Aveti dureri de cap; stomacul este suparat. S-ar putea sa aveti chiar si atac de panica – inima sa bata cu putere si aveti un sentiment de ameteala. Anxietatea se poate impleti uneori cu depresia. Cand anxietatea devine atat de coplesitoare incat interfereaza cu activitatile de zi cu zi – cand va impiedica sa mergeti in anumite locuri, sa faceti lucruri pe care trebuie sa le faceti – atunci aveti nevoie de ajutor.

Cum sa te descurci?

Pentru a face fata anxietatii trebuie sa preiei controlul asupra lucrurilor pe care le poti controla si sa le accepti pe cele pe care nu le poti schimba. Este posibil sa treci de un ciclu de anxietate cu ajutorul prietenilor sau familiei – cineva care te poate ajuta sa-ti rezolvi problemele. Dar cand anxietatea devine coplesitoare, este timpul sa apelezi la un terapeut sau poate pentru o vreme la medicamente.

Iata doua strategii pe care terapeutii le folosesc pentru a ajuta pacientii sa cucereasca anxietatea:

Combate gandurile negative

Intrebati-va: este acesta un gand productiv? Ma ajuta sa ma apropii de obiectivul meu? Daca este doar un gand negativ pe care il repetati, atunci trebuie sa puteti spune acelui gand: „stop”. Este dificil de facut, dar este foarte important. 

Invata sa te relaxezi

Cand oamenii sunt anxiosi, tind sa-si tina respiratia. O respiratie diafragmatica speciala le calmeaza organismul.

Daca citind aceste randuri iti dai seama ca ai anxietate si ca ea interfereaza cu viata de zi cu zi, inseamna ca trebuie sa ceri ajutor de specialitate. La cabinetul de psihoterapie scurta strategica il poti primi. Recuperarea este rapida, concentrata pe solutii personalizate si echipeaza pacientul si pentru viitor. Nu mai amana. Meriti sa fii sanatos.