Cum sa faci fata atacului de panica
Sa stii ca oricand poti avea un atac de panica nu e un lucru usor oricate medicamente ai lua si oricat de buna ar fi psihoterapia pe care o urmezi. Conteaza mult si felul cum te raportezi la boala. Ce faci ca sa depasesti mai usor atacurile si disconfortul pe care acestea il provoaca? In randurile de mai jos iti oferim cateva sugestii care te pot ajuta.
Nu te concentra pe simptome
E foarte simplu sa te concentrezi pe simptome si sa ajungi sa-ti fie frica de frica. Nu functioneaza nici gandurile acelea care iti tot repeta “nu te panica, relaxeaza-te”. Stii ca ar trebui sa te relaxezi, dar nu poti. In timpul atacului de panica nu mai poti sa uzezi de autocontrol pentru ca nu mai ai reperele obisnuite. E o capcana sa “mergi cu turma” cum se spune, sa faci ce fac altii sau ce auzi la altii ca ar trebui sa faci. Fii constient de tine si de conditia ta si atunci cand te supara mai tare nu te concentra pe simptome. Ce inseamna asta? Inseamna sa nu le acorzi o importanta mai mare decat au. Tu stii deja ca dureaza cateva minute si trec. De ce sa lasi ca toata viata ta sa fie tulburata de o problema care tine cateva minute?
E un disconfort. Nu-ti pune viata in pericol
Da, atacul de panica genereaza un disconfort important de natura temporara dar nu-ti pune viata in pericol. Chiar daca uneori atacul de panica este confundat ca diagnostic de urgenta (la camera de garda) cu atacul de cord. Daca esti la zi cu toate analizele generale si starea ta fizica stii ca e una buna poti trece mai usor peste aceste momente. Daca ele se repeta deja stii cam cat dureaza, ce vei simti si ca te vei recupera dupa aceea. Da, e obositoare aceasta conditie medicala dar ii poti veni de hac daca nu te lasi daramat la pamant dupa fiecare criza.
Distrage-ti atentia de la criza
Din punct de vedere fizic nu esti in pericol. Emotional insa te sperii destul de rau. Mai ales daca esti singur sau se nimereste sa ai o criza in plina strada si ai un sentiment coplesitor de rusine pe langa cel de spaima. Cel mai simplu mod de a-ti distrage atentia de la criza este sa ai la tine muzica preferata si castile. Nu deranjezi pe nimeni, stai linistit intr-un colt si te relaxezi cu ce-ti place tie. Asa va fi mult mai usor sa depasesti momentul delicat. De asemenea, e bine sa ai la tine o sticla cu apa. Te va ajuta la calmarea simptomelor fizice.
Sa nu fugi de situatie
Fuga de situatie este un comportament frecvent dar acesta nu face decat sa-ti intareasca opinia cum ca atacul de panica este insuportabil. Nu zicem ca e placut, ca n-are cum sa fie. Dar daca il confrunti iti dai seama ca esti mai puternic decat ai crezut ca esti. Vei castiga incredere in tine. Nu te vei mai gandi la tine insati sau insuti ca la o victima a unei boli necrutatoare. Este o boala din care te poti recupera pe deplin.
Daca vrei sa te recuperezi repede si sa fii deja echipat in caz ca panica revine in timp la tine, iti recomandam sa folosesti terapia scurta strategica. Este o forma eficienta de recuperare care se concentreaza pe situatia particulara a pacientului si-l ajuta sa inteleaga si sa combata boala. Un psihoterapeut bun este un aliat de nadejde atat la sedintele de recuperare cat si in momentele de criza.