Cum sa gestionam stresul?

Traim o perioada in care stresul atinge cote foarte inalte si se intampla asta din multe motive. Nu le mai putem gestiona asa cum o faceam acum cativa ani. Situatia s-a complicat, am mai imbatranit si rezistam mai greu la eforturi constante. Ce sa facem asa incat sa ajungem la un nivel suportabil al stresului cotidian? Iata cateva lucruri de facut, foarte practice. 

Identificarea factorilor de stres

Primul pas catre o viata normala este identificarea factorilor de stres. Da, sunt multi si probabil ca vei face o lunga lista dar scrie-i pe toti. Poate te streseaza locul de munca, atat de nesigur in vremurile pe care le traim. Poate seful sau cineva din familie iti fac zile grele la modul foarte toxic. Poate ca ai probleme de sanatate si nu ai cum sa le gasesti rezolvare – spitalele sunt pline si Covidul incurca multe lucruri, iar de costuri nici nu mai vorbim. Poate cineva drag este in suferinta, poate relatiile din familie au de suferit, poate scoala online a copiilor tai iti scoate peri albi. Poate ai datorii la banci si te intrebi tot timpul cum sa dai banii inapoi. Si inca multe alte motive… Pune-le pe lista pe toate. La nevoie cere ajutor de la cei dragi ca sa limpeziti un pic situatia factorilor stresanti (sau stresori, cum se mai numesc). 

Ierarhizarea factorilor de stres

E evident ca nu toate acele lucruri, situatii sau persoane de pe lista ne streseaza la fel de mult. Tocmai de asta pasul 2 consta in ierarhizarea lor. Poate ca serviciul, familia si sanatatea sunt in top 3. Incepe cu ceea ce te streseaza cel mai tare. Serviciul poate fi schimbat – mai greu la vremurile acestea, dar nu e imposibil. Poate e suficient sa schimbi departamentul sau numarul de ore lucrate. Evident, inseamna sa-ti asumi si consecintele schimbarii, poate insemna bani mai putini. Relatiile din familie se pot reaseza pe baze noi, cu putin efort si ceva ajutor de specialitate. Nu e nevoie sa duci singur(a) greul unei schimbari. Un psihoterapeut iti poate fi de mare ajutor. Daca sanatatea te streseaza trebuie sa vezi exact din ce privinta. Poate ai acumulat oboseala si-ti trebuie odihna sau poate ai primit un diagnostic ingrijorator. Gandeste-te la ce e cu adevarat important si nu te mai stresa pentru orice lucru. Rezolva si trateaza tot ce se poate trata si pentru ce nu poti controla nu-ti mai face griji.

Ia masuri acum. Nu amana

Cei mai multi oameni sunt constienti de nivelul de stres pe care il suporta si de ce probleme au. Dar nu fac nimic. Unii cred ca nu pot face nimic pentru ca nu sunt gata pentru schimbari. Altii stiu ca ar trebui sa faca ceva dar nu stiu ce. Altii stiu si ce au de facut dar tot amana. Stresul cotidian este cauza fundamentala pentru multe boli serioase, atat fizice cat si psihice si NU trebuie ignorat. Vietile noastre nu trebuie sa se desfasoare de-a valma ci pe un fagas clar stabilit si gandit cu atentie. 

Prea multa munca nu poate fi decat o solutie temporara. Altfel trebuie sa faci schimbari si sa ti le asumi. Relatiile din familie trebuie sa fie o bucurie si o sursa de sprijin nu una de stres. Sanatatea e un bun de pret si trebuie sa avem mare grija de ea, nu sa o neglijam pana ajungem sa ne prabusim.

Stim. Sunt multe schimbari care se impun si daca nu puteti singuri puteti cere oricand ajutor la cabinetul nostru. Inclusiv online. Psihoterapia scurta strategica ofera solutii personalizate la problemele pacientilor si recuperare totala. Asa cum va doriti.