Cum sa ne adaptam la relaxarea post-COVID?

Chiar daca am asteptat cu totii relaxarea si recuperea partiala macar a libertatilor noastre, relaxarea actuala vine putin cam repede dupa ce cu numai 2-3 zile in urma ni se transmitea ca spitalele sunt pline si ca nu scapam asa usor de Covid si de valurile sale. Nici nu mai stim ce sa facem cu aceasta libertate partiala recuperata si riscam sa ne expunem la situatii la care nici nu ne-am gasit. Asadar, ce sa facem?

Sa nu mai credem povestile cu “aer curat”

Ati urmarit si voi emisiunile de stiri in care erau intervievati oameni din diverse locuri care se bucurau sa respire aer curat? Nimic mai fals. E adevarat ca ei exprimau bucuria ca nu mai purtau masca in spatii deschise dar aerul pe care il respiram este departe de a fi curat. In primul rand pentru ca virusii circula liberi prin aer – ei nu stiu ca dat liber la relaxare! Si in al doilea rand, poluarea e tot la ea acasa. Deci aerul nu e nici pe departe curat. Poate doar mai curat decat prin alte parti alte lumii. E mare lucru ca am scapat de masca fie si partial, in spatile deschise, dar sa nu cadem in capcana vorbelor celor care nu cunosc si nici a celor care vor sa ne manipuleze. Sa fim vigilenti, pentru ca e vorba de sanatatea noastra si a celor dragi. 

Sa nu dam buzna la distractie. Viata inseamna mai mult decat atat

Lumea intreaga abia asteapta sa se distreze, sa umple barurile, cluburile, terasele si plajele. Nu e rau sa te bucuri si sa te aduni cu prieteni, dar e rau cand pentru toate astea devii inconstient. Chiar daca e relaxare, pandemia nu a trecut. Orice aglomerare umana este expusa la imbolnavire intr-un grad mai mare decat ai sta potolit acasa. Nu, nu spunem sa stai in contiuare inchis in casa, ci doar sa fii constient ca deciziile tale au consecinte. Pentru tine, cei dragi ai tai, prietenii tai, colegii tai. Traiesti in comunitate si orice decizie gresita are consecinte nu doar pentru tine. Nimeni nu vrea sa ajunga de la bar la spital (terapie intensiva, in cazul de fata). Nu s-a terminat nici lumea, nici viata si nici distractia. E prudent sa mai asteptati o vreme. Pana se mai linistesc lucrurile. Si in fond, chiar sunt multe moduri de a te distra, asta nu presupune sa te imbulzesti in cluburi. 

Sa pricepem ca munca de acasa poate fi o binecuvantare 

Stim, ai obosit cu munca de acasa, cu scoala online, cu toate pe capul tau nestiind ce sa faci mai intai. Vrei sa te duci la munca – la birou, la firma, etc. Vrei ca munca sa fie munca si casa sa fie casa… sau acasa. Vrei sa separi cele doua lucruri importante din viata ta asa incat sa te poti descurca. Nu e un lucru rau! Dar daca sefii inca te lasa sa lucrezi de acasa, bucura-te ca nu pierzi 2 ore in trafic. Daca inca e scoala online, bucura-te ca-ti tii copilul aproape, ca vezi cum creste si ca il cunosti mai bine. Bucura-te ca in pauza de pranz te poti duce sa faci o piata mica sau sa mesteci in oala cu mancare. O sa spui ca astea sunt doar mici avantaje si ca le astepti pe cele mari. 

In concluzie: sa fim vigilenti si multumitori. Da, se poate

Ce vrem sa spunem este ca trebuie sa traim fiecare zi cu ochii deschisi, vigilenti la tot ce se intampla – nu anxiosi – ci constienti de cine suntem si ce putem face. Si de asemenea trebuie sa ne dam seama ca uneori lucrurile bune si de folos pentru vietile noastre nu sunt asa cum ne asteptam noi. Trebuie sa invatam sa folosim contextele si situatiile vietii in asa fel incat sa le transformam din ghimpi in coasta in adevarate binecuvantari. Sa invatam sa fim multumitori pentru fiecare zi si sa culegem din fiecare zi tot ce e bun. 

Daca pandemia a lasat urme adanci in sufletul si comportamentul tau, poti cere oricand ajutor la cabinetul de terapie scurta strategica. Suntem gata sa ti-l oferim, atat la cabinet cat si prin sedinte online. Contacteaza-ne.