Cum sa nu-ti pierzi controlul cand copilul nu te asculta

controlul

Sa reusesti sa nu-ti piezi controlul atunci cand copilul sau copiii tai nu te asculta este un mare castig pentru tine dar si pentru ei. Este o dovada a faptului ca reactia ta este una filtrata intelectual, nu doar una implicita, de tip raspuns imediat. De fapt, chiar e o priveliste trista sa vezi cum un parinte nu se poate controla mai mult decat copiii sai. E dovada faptului ca nu are suficienta intelepciune si pricepere asa incat sa-i educe cum ar trebui. Unii se controleaza in mod magistral si reusesc sa fie excelente modele pentru copii, chiar si in situatii dificile. Altii fac eforturi si uneori chiar le reusesc – dar sunt si situatii in care gresesc. Iar cei mai multi, din pacate, nu numai ca nu se controleaza dar dau drumul unor forme verbale de-a dreptul jignitoare pentru toata lumea care asista.

Uite cum sa nu-ti pierzi controlul

  • Aminteste-ti ca esti un model in carne si oase pentru copiii tai
  • Furia care apare atunci cand iti pierzi controlul te imbolnaveste serios
  • Observatiile critice cu privire la copiii tai nu se fac niciodata in public
  • Ai in tine puterea necesara asa incat sa reusesti sa te controlezi
  • E de folos ca ocazional sa citesti carti, reviste, site-uri care vorbesc despre situatiile in care te afli tu si sa inveti din ele in mod concret
  • Nu folosi calmante ca sa nu-ti pierzi controlul – e nevoie de un ajutor de specialitate daca te simti depasit(a)
  • Odihneste-te suficient. Imparte responsabilitatea cu privire la copii si cu alt membru al familiei

E adevarat ca aceste sfaturi nu vor face minuni decat daca le iei in serios. Le retii, le intelegi si le aplici in viata ta de fiecare zi. Stim sigur ca daca vei proceda asa vei reusi sa dai copiilor tai o educatie si un model bun de viata. Iar daca ai nevoie de ajutor, nu trebuie decat sa-l ceri. Fie celor din familie, fie unui specialist in psihoterapie.