Cum se declanseaza furia si ce poti face ca sa o controlezi?

Furia este un sentiment complex cu care fiecare om se confrunta pe durata vietii. Unii se raporteaza mai bine la furie, altii mai rau. Daca furia se asociaza cu agresivitatea poate rezulta situatii grave, complet incontrolabile. Daca furia se asociaza cu frica, atunci poate rezulta un lucru bun: depasirea unui obstacol sau a unei situatii dificile din viata. Unii reusesc sa se controleze in situatii de furie si sunt laudati pentru asta. Dar furia ramane in ei si poate cauza probleme grave in timp. 

Etapele furiei

Chiar daca lucrurile par sa se petreaca instantaneu, exista niste etape in declansarea furiei.

  1. Furia latenta apare atunci cand simti ca ti se face o nedreptate dar nu dai niciun semn ca ai simti asa ceva. Nu o exprimi prin cuvinte si nici prin limbajul trupului. Aceasta furie latenta se tot acumuleaza si are potential exploziv si foarte distructiv. In timp, provoaca grave probleme de sanatate fizica si psihica.
  2. Furia exprimata se petrece atunci cand prin cuvinte sau gesturi arati celor din jur ca spun sau fac lucruri care te deranjeaza. In aceasta etapa te poti comporta civilizat sau nu. Daca poti exprima ce te deranjeaza civilizat, verbal, este foarte bine. Neputinta exprimarii sau exprimarea defectuoasa te impinge catre etapa de varf a furiei.
  3. Punctul culminant al furiei este etapa cea mai distructiva. Se asociaza adesea cu agresivitatea si distruge totul in cale: relatiile cu cei din jur, contextul de vietuire, potentialul pozitiv al perioadei urmatoare din viata furiosului. In aceasta etapa furiosul nu gandeste, pierde legatura cu ratiunea. Expresia fetei este contorsionata, este gata sa atace fizic si verbal si sa nu-i pese de niciun fel de consecinta. Nici asupra celorlalti si nici asupra propriei persoane. In organismul lui tensiunea arteriala creste iar functionarea organelor interne este temporar tulburata. Cu cat furia se petrece mai des, cu atat organismul va ceda mai des si mai usor. 
  4. Stingerea furiei este etapa in care apar regretele, scuzele si uneori lacrimile. Din pacate e si etapa in care iti dai seama ca uneori nu mai poti indrepta nimic. Etapa in care poate iti dai seama ca din cauza unui moment de furie ai pierdut ceva pretios pentru care ai muncit din greu toata viata ta de pana atunci. E ca atunci cand rupi o foaie de hartie, o faci ghemotoc si vrei s-o arunci, apoi brusc iti dai seama ca e ceva valoros acolo. O indrepti, o lipesti, unele lucruri se mai pot citi dar foaia respectiva nu va mai fi niciodata ca mai inainte.

Bolile pe care le provoaca furia. Boli care provoaca furia

Iata un subiect dificil, un cerc vicios. Se cunoaste faptul ca ajungi la furie daca esti stresat si obosit. Adica daca stresul si insomnia fac parte cotidiana din viata ta, pentru ca te priveaza de capacitatile tale normale de raportare la mediul de viata. De aici rezulta cat de important este sa duci o viata echilibrata. 

La randul sau furia provoaca tensiune arteriala, boli ale organelor interne si comportament incontrolabil. Adica poti fi bolnav tot restul vietii fara sa stii ce anume ti-a declansat boala. Poti ajunge la izolare sociala din cauza relatiilor stricate, un ratat profesional sau chiar un bolnav psihic sau un delicvent. Dintre toate emotiile, furia are potentialul cel mai distructiv.

Poti controla o explozie de furie?

Unii specialisti spun ca e bine sa-ti exprimi furia si pana la un punct poate fi de folos pentru ca te detensioneaza. Dar conteaza foarte mult cum o exprimi. Cei mai multi o exprima dar defectuos. Trebuie sa invatam cum s-o exprimam in siguranta, sa avem deja formate niste abilitati de raportare la declansatorii de furie. Asta presupune ajutor medical pentru identificarea declansatorilor, cunoasterea propriei persoane si invatarea unor modele constructive de exprimare. Odata invatate ele pot fi aplicate cu succes tot restul vietii.

Ca sa nu ajungi sa suferi pierderi serioase din cauza furiei, cere ajutorul unui psihoterapeut. Vei vedea in scurt timp cat de mult te poate ajuta.