De ce ne schimbam dispozitia? Ce anume contribuie la dispozitia noastra
Dispozitia este schimbatoare. Ne-am obisnuit cu schimbarile marunte. Ale noastre sau ale celor din jur. Le tratam ca fiind normale dar numai pana la un punct. Schimbarile bruste sau majore nu au cum sa nu fie remarcate. Atunci incepi sa-ti pui tu insuti intrebari. Iar daca n-o faci tu, sigur o vor face cei din jurul tau. Iata mai jos cateva cauze importante ale schimbarii de dispozitie si sugestii cu privire la ce anume am putea face.
Cauze cotidiene care altereaza dispozitia:
- Stresul. Fiecare persoana se lupta cu stresul asa cum poate. E posibil ca uneori nici macar sa nu-si dea seama ca e stresat sau anxios dar sa se comporte ca atare. Stresul este insidios, te ataca in punctele sensibile, te provoaca, te epuizeaza. Este mai nociv decat pare la prima vedere. Ne-am obisnuit cu el si credem ca e doar ceva cotidian, dar este foarte daunator si afecteaza fiecare latura a personalitatii si comportamentului nostru.
- Oboseala. E normal sa obosim dupa o zi de munca, de exemplu. Dar sa fim mereu obositi nu mai e normal. Presupune ca nu ne odihnim, ca nu ne organizam eficient activitatile de peste zi si ca toate acestea se revarsa peste felul nostru de a fii in fiecare zi. Si da, contribuie mult la starea de spirit pe care o avem. Chiar si atunci cand nu ne dam seama sau cand reusim sa ne controlam destul de bine.
Boli nediagnosticate sau netratate:
- Depresia. Majoritatea persoanelor care sufera de depresie sunt triste, se izoleaza si nu au energie pentru activitatile cotidiene. Dar nu toate. Mai sunt si depresivi care sunt furiosi, iritati pentru o vreme, pentru ca mai apoi sa treaca destul de brusc la stari de euforie. Seamana destul de mult cu tulburarea bipolara.
- Tulburarea bipolara. Aceasta afectiune este caracterizata prin schimbari bruste de dispozitie si prin neadaptarea reactiilor personale la situatiile concrete prin care trec.
- Adictiile. Alcoolul si drogurile au ca efect schimbarea dispozitiei. Ele afecteaza atat sanatatea fizica cat si pe cea mentala. Un dependent care este nevoit sa se confrunte cu realitatea va fi foarte furios, frustrat si depresiv. Stimulantele ne intra in obicei si ajungem sa credem ca starea noastra de fiecare zi e una naturala. Treptat starea de fiecare zi este alterata si se ajunge astfel la epuizare.
- Dezechilibrele hormonale. Femeile sunt mai predispuse la dezechilibre hormonale decat barbatii. Ele au menstruatie, sarcini, menopauza. Dispozitia este variabila. Este explicabil ca starea de spirit sa fie influentata de starea fizica pe care o au persoanele aflate in aceste situatii. Uneori aceste dezechilibre se manifesta asemanator cu tulburarea bipolara.
- Tumorile. In situatii mai neobisnuite, mai rare, schimbarea brusca a dispozitiei poate fi influentata de prezenta unei tumori cerebrale.
Dispozitia noastra e importanta si e necesar sa fie una echilibrata. Unele aspecte tin de disciplina si odihna. Lucruri de care ar trebui sa ne preocupam cu totii. Altele sunt strans legate de boli care trebuie tratate. Oricare ar fi contextul specific fiecarei persoane, trebuie luate masurile care se impun. Nu-i asa?