Declansatorii anxietatii

Chiar daca multa lume sufera de anxietate, putini sunt aceia care stiu exact care sunt declansatorii in cazul lor. Exista declansatori generali dar si specifici. Vom enumera si analiza pe scurt in randurile care urmeaza pe cei mai cunoscuti dintre ei.

Medicamente si diagnostice severe

Atunci cand te simti rau si primesti un diagnostic sever e normal sa fii preocupat. Dar asta se transforma rapid intr-o sursa de ingrijorare permanenta mai ales daca e o boala noua sau una fara leac. E nevoie sa interactionezi cu personalul medical atat in privinta bolii descoperite cat si in privinta anxietatii asa incat sa poti gestiona situatia. 

Unele medicamente care se administreaza pentru slabit, contraceptie sau remefierea simptomelor de raceala si gripa induc stare de anxietate. Trebuie sa-ti analizezi starea dupa administrarea lor si daca iti fac rau, sa ceri medicului sa ti le schimbe. 

Ritm de viata alert

Daca esti mare consumator de cafea sau de produse cu cofeina si te plangi de anxietate atunci trebuie sa reduci cantitatea pe care o consumi in mod semnificativ. Sau sa gasesti inlocuitori fara cofeina, daca ai cum. 

Daca ai un program incarcat si sari peste mese, e o reactie normala sa te simti anxios. Incearca sa-ti faci un program si sa mananci mereu la aceleasi ore. Astfel organismul tau nu va mai intra in panica. 

Conflicte si evenimente

Conflictele sunt surse nelimitate de ingrijorare si agitatie. Incearca sa lamuresti situatiile care te privesc si sa nu fii in mijlocul lor. E important sa traiesti intr-o atmosfera linistita.

Evenimentele sociale fie ele bune sau rele au potentialul de a ne tulbura si ingrijora. Reuniunile, vorbitul in public, demonstratiile, marsurile, etc aglomerarile umane pun laolalta multe surse de ingrijorare si preocupare. Alege cu grija la ce participi si cu ce motivatie. Pe cele mai multe le poti taia linistit(a) de pe lista.

Stresul provocat de aglomerarile din trafic, consumul de alcool, fumatul, privarea de somn sunt alti factori care declanseaza anxietatea. In plus, mai pot fi si unii personali, mai ales oentru cei care au suferit de stres posttraumatic.

Renunta la toata agitatia

Acestea fiind spuse, e clar ca regimul de viata al unui anxios trebuie sa fie unul mai calm, cu mai multa odihna si echilibru sub toate aspectele. 

Daca nu reusiti sa faceti ordine in propria viata, lucru foarte complicat de altfel, e bine sa ceri ajutorul unui psihoterapeut. 

De exemplu, prin psihoterapie scurta strategica viata ta poate intra pe un fagas bun in mai putin de 7 sedinte. Merita sa ceri ajutor pentru a-ti recupera viata si sanatatea.