Depresia afecteaza sanatatea fizica in moduri nebanuite
Depresia este una dintre cele mai raspandite boli mintale si multa vreme s-a crezut ca se rezuma la atat, desi nu e deloc putin. Dar in ultimii ani s-au descoperit nenumarate efecte fizice, asupra organismului pacientilor, in urma multor cercetari care s-au efectuat.
Iesiti din cercul vicios
Inainte de toate depresia si insomnia formeaza un cerc vicios. Depresia provoaca insomnie iar insomnia provoaca depresie. Tocmai de asta unii specialisti recomanda reorganizarea programului de somn ca parte a terapiei de combatere a depresiei. Dupa cateva nopti de nesomn, desi in cazul depresivilor nu e niciodata doar atat, organismul e obosit. Si treptat devine si mai obosit. De aici si pana la starea de vlaguire si de lipsa de interes pentru toate lucrurile nu e decat un pas. Pacientul devine iritat, greu de inteles, are dificultati de concentrare si de luare a deciziilor. Devine foarte sensibil la durere, are dureri abdominale si tulburari gastrointestinale.
Odata cu ele apar si tulburarile de alimentatie si persoana afectata de depresie fie slabeste foarte mult, fie se ingrasa foarte mult. Sindromul metabolic ii afecteaza pe multi depresivi. Dar toate aceste lucruri se pot detecta din vreme si se pot remedia fara sa lase in urma sechele. E foarte important ca persoana in cauza, pacientul, sa fie bine informat, sa aiba grija de propria sanatate si sa ceara ajutor medical indata ce observa ca ceva nu este in regula.
Aveti grija de sanatatea voastra
Implicit e afectat sistemul imunitar si asta provoaca sau are potentialul de a provoca multiple probleme de sanatate pentru ca organismul e din ce in ce mai vulnerabil. Vasele de sange se constrang, creste presiunea sangelui si asta afecteaza sistemul cardiovascular pana acolo incat se poate ajunge la atac de cord. Aceste probleme afecteaza pacientii adulti dar pot fi afectati si copiii sau tinerii. Depresia nu e o boala cu care sa ne putem juca. Daca administrarea tratamentului (medicamente si psihoterapie) intarzie, atunci boala se somatizeaza si afecteaza si alte functii ale organismului. Noi va recomandam sa obtineti un diagnostic cert, un trarament medicamentos pentru stabilizare chimica si apoi sa urmati psihoterapie pana la recuperare completa.
De obicei, dupa 7 sedinte de psihoterapie scurta strategica pacientul se simte mult mai bine si este echipat pentru viitor, sa combata boala in caz ca da semne de revenire. Pentru toti cei care au nevoie de ajutor, e bine de stiut ca se pot solicita sedinte online la fel de eficiente ca si cele fata in fata.