Depresia atipica, o boala pe care nici nu stii ca o ai

Depresia atipica este tulburare complexa. Dificultatea diagnosticarii consta in faptul ca pacientul nu stie ca are aceasta suferinta. Simptomele se manifesta de asa natura incat sunt relativ usor de trecut cu vederea printre multele treburi cotidiene. Senzatia generala este una de epuizare, usor de confundat cu oboseala, stresul sau cu vreo tulburare metabolica produsa de anxietate.
Cum recunosti depresia atipica?
Cei mai multi dintre cei care citeste aceste randuri stiu ce este depresia si cum o recunosti. Poate chiar au suferit ei insisi sau cei dragi de o forma de depresie. Depresia atipica adauga niste simptome la lunga lista aferenta formelor de depresie:
- Tulburari metabolice care duc la cresterea in greutate (pofta de mancare exacerbata pe fond de anxietate)
- Stare de neputinta fizica, dureri puternice in maini si picioare, impsibilitate de miscare/deplasare
- Evita interactiunile sociale din cauza ca se simte neputincios
- Hipersomnie – somn consecutiv si de 10 ore zilnic dar cu stare de oboseala care persista
- Senzatia ca realitatea este un vis si ca visul este realitate
- Hipersensibilitate – excesiv de sensibili la critici, ganduri negative, catastrofale, suicidare.
- Senzatie ca nimic nu are rost
- Anxietate puternica, respingerea propriei persoane
Cauze si tratament
Nu este foarte clar de ce apare aceasta forma de depresie. Dar e clar ca este complexa, pentru ca se adauga la toate simtomele si suferintele clasice de depresie pe care pacientul nu le constientizeaza. Din cauza asta e posibil nici sa nu ceara ajutor de specialitate sa piarda ani din viata cu aceasta stare inconfortabila. Specialistii pun depresia atipica pe seama unei traume din trecut si pe o predispozitie genetica. Si acumularea de stari negative in mod constant poate declansa o depresie atipica. Se considera ca aceasta forma de depresie dispare la 2 ani de la instalare dar acest timp cat boala este instalata in pacient face ravagii. Nu recomandam nimanui sa astepte pana cand boala trece de la sine. Tratamentul este unul complex si are in vedere conditiile specifice ale pacientului. In termeni generali el include tratament medicamentos, psihoterapie, grup de sprijin (familie, prieteni, persoane care au suferit de aceasta boala).