Depresia care apare dupa sarbatori sau vacante. Cauze, solutii, ajustari

Si tu faci parte dintre acele persoane care se adapteaza greu la viata activa de dupa vacanta, dupa Sarbatori? Sunt multe astfel de persoane care intampina dificultati. Specialistii considera ca e vorba de o forma de depresie care apare ocazional. Pana la un punct este normal sa simti ca e dificil sa te intorci la munca si la treburile cotidiene dupa ce o vreme te-ai odihnit, ai petrecut sau ai fost in vacanta in cine stie ce loc exotic. Insa nu ar trebui sa fie chiar atat de dificil. Dupa 2-3 zile adaptarea ar trebui sa fie gata si sa poti gasi din nou placere in lucrurile pe care le faceai inainte de vacanta. 

In ce consta aceasta forma de depresie?  

E vorba de o usoara schimbare a dispozitiei atunci cand persoana se confrunta cu stresul cotidian. Se intampla si cand vine vorba de Sarbatorile de iarna si de cele de primavara, precum si dupa vacantele prelungite de vara. Atunci cand doresti sa te readaptezi la viata cotidiana e bine sa te astepti la unele dezamagiri, in sensul ca atmosfera din preajma ta nu va mai fi una vesela si relaxata ca pana de curand cand erai in vacanta. Asta nu inseamna ca nu vei mai fi niciodata vesela, relaxata sau odihnita. Este vorba doar de un alt ritm cotidian la care trebuie sa faci un pic de efort sa te adaptezi. Nu e cazul sa devii  nici apatic si nici posac asa incat celor din jurul tau sa le fie greu sa comunice cu tine. 

Gandeste-te la ce ai castigat, nu la ce-ai pierdut

Nu te mai gandi mereu ca vacanta sa terminat, gandeste-te ca a fost un lucru bun ca ai avut vacanta, ca te-ai putut relaxa si ca poate ai vazut lucruri deosebite si persoane speciale. Cei mai multi nu au avut probabil parte de o vacanta ca a ta.  Si oricum daca vacanta e o prioritate pentru tine inseamna ca in cateva luni vei putea beneficia de ea din nou sau vei putea sa transformi micile libere date de stat pentru sarbatorile de peste an in vacante ideale pentru deplasari pe distante mici. Deci nu e cazul sa faci din asta o catastrofa. Daca ai sperat ca pana la vacanta de Sarbatori sa reusesti sa faci anumite lucruri importante pentru tine si inca nu ai reusit, nu te intrista. Nu face din asta o cauza a depresiei ocazionale. Probabil ca nu ai setat corect asteptarile si de aceea a aparut aceasta nereusita. Analizeaza lista de prioritati si pune termene adecvate. Sunt lucruri importante pe care chiar nu le poti face in cateva luni sau poate saptamani sau zile. Aloca timp adecvat lucrurilor importante. Doar lucrurile simple si poate neinsemnate se pot petrece peste noapte, cum se spune.

Relatii diferite datorita ritmului de viata

E posibil ca o alta cauza a depresiei post vacanta sau post Sarbatori sa apara din cauza ca ritmul relatiilor cu persoanele din jur se schimba. Nu mai ai la fel de mult timp sa petreci cu aceste persoane precum aveai cand erai in vacanta.  Acum trebuie sa mergi la munca si sa te achiti de anumite treburi si obligatii cotidiene care iti consuma timpul si energia. Poate ca nu vei putea pastra o relatie apropiata cu toata lumea dar alege macar persoanele cu adevarat importante pentru tine si aloca-le cat de mult timp poti in decursul unei saptamani. Daca si acestea vor face eforturi sa pastreze relatia cu tine si sa petreceti timp impreuna, cu siguranta lucrurile vor merge bine intre voi si starea de spirit va fi una buna si sanatoasa. Vei depasi cu usurinta dificultatile de ajustare la faptul ca vacanta s-a terminat. 

Tihna cotidiana e importanta

Cei mai multi se bucura de vacanta pentru ca se gandesc ca in aceste cateva zile sau saptamani vor putea sa duca o viata mai linistita si mai sanatoasa. Insa e nevoie de o viata mai linistita si mai sanatoasa in fiecare zi nu doar in perioadele de vacanta. Abia atunci ne dam seama ce pierdem pentru ca in mod cotidian nu acordam timp suficient odihnei, linistii si in general unei vieti sanatoase. Adica este necesar sa ne schimbam modul de viata asa incit nici macar depresia ocazionala sau sezoniera sa nu ne afecteze in vreun fel. E necesar sa mancam sanatos si sa ne si gandim inainte la ce cumparam si la ce punem pe masa. Este necesar sa facem sport si sa petrecem timp in aer liber. Este necesar sa ne odihnim adecvat zi de zi si sa avem relatii sanatoase si echilibrate cu cei din jur fie ca este vorba de locul de munca, de scoala sau de familie.

Daca te confrunti cu aceste dificultati de adaptare pe care specialistii le considera a fi forme de depresie si nu reusesti sa te descurci singur poti cere ajutorul unui psihoterapeut. Acesta va analiza situatia ta si dificultatile pe care le ai si va face un plan de recuperare personalizat.  Recomandarea noastra este sa apelezi la psihoterapie scurta strategica pentru ca iti ofera solutii rapide la problemele pe care le ai si te si echipeaza in caz ca pe viitor mai apar astfel de probleme, sa le poti combate eficient