Depresia este contagioasa?
Familii intregi pot fi deprimate si nici macar sa nu stie asta. Dar o comunicare sanatoasa va poate impiedica pe dvs. si pe cei dragi sa ajungeti in aceasta suferinta.
Depresia este o tulburare extrem de contagioasa pentru ca poate fi transmisa social. Se intampla des sa locuiti cu familia dar tot discutand ba cu unul ba cu altul nici sa nu va dati seama ca exista o problema serioasa in mijlocul vostru. Depresia poate absorbi toata energia unei familii, transformand casa intr-o gaura a emotiilor negative. De obicei, o astfel de depresie este deghizata ca boala fizica sau un aer general de iritabilitate si negativitate. Membrii familiei se retrag in propriile camere in compania unui televizor sau a unui computer. Iar pesimismul, sarcasmul sau tacerea devin stilul dominant al comunicarii familiale.
Familiile pot impiedica depresia sa isi stabileasca resedinta permanenta in casa lor si sa isi imprime tiparele de interactiune prin:
Cautarea semnelor de depresie la membrii al familiei
Cu cat le observati mai repede, cu atat mai repede ii puteti ajuta pe cei dragi sa iasa din ele si sa ii expuna la riscuri si pe ceilalti. La copiii mici, depresia poate lua forma unui comportament sfidator, nu unul de tristete evidenta. La copiii de varsta scolara, depresia poate fi exprimata prin retragerea de la scoala si din activitati sociale. La adolescenti este adesea deghizata in fumat, bautura sau consum de droguri iar la persoanele in varsta ca lipsa a poftei de mancare sau de energie.
Dezvoltarea abilitatilor de gandire si vorbire pozitiva in familie
Familiile mostenesc adesea un stil de gandire negativ care poarta germenul depresiei. Este o mostenire transmisa de la o generatie la alta, un tipar de pesimism explicat prin dorinta de a-i proteja pe cei dragi de dezamagire sau stres. Dar, de fapt, tiparele de gandire negative fac exact opusul, erodand sanatatea mintala a tuturor celor expusi.
Cand tata isi exprima in mod constant dezamagirea fata de fiu pentru ca a venit acasa un B minus la chimie, desi la toate celelalte materii e as, tata prezinta un fel de distorsiune cognitiva pe care copiii invata sa o foloseasca prin obisnuinta.
Sau poate tatal prevede o catastrofa in viitor, vazand notele fiului, precum si excluderea inscrierii la o facultate de top, condamnand astfel viitorul fiului sau. Repetarea lor in timp este cea care confera acestor remarci puterea de a modela conceptia de viata al unei persoane, mai ales la copii si tineri
Identificarea si eliminarea distorsiunilor de comunicare
E necesar sa stabiliti linii directoare pentru o comunicare sanatoasa si sa constientizati tipurile comune de distorsiuni:
- Catastrofarea – exagerarea efectelor nocive ale unui eveniment sau moment dezamagitor
- Personalizarea – sa va vedeti pe dumneavoastra sau pe copilul dvs. ca fiind cauza unui rezultat dezamagitor
- Gandire de genul „totul sau nimic” – reducerea complexitatii la absolut. De exemplu, sa stii ca nu esti perfect, dar sa te vezi pe tine insuti ca un invins
- Generalizarea – interpretarea unei dezamagiri ca parte a unui model inevitabil
- Filtrarea – concentrarea pe aspectele negative ale unei experiente, ignorand in acelasi timp partea ei pozitiva.
Faceti o intelegere intre membrii familiei ca sa va amintiti reciproc si sustineti-va reciproc atunci cand vreunul cade iarasi intr-un mod de gandire negativa.
Construiti experiente pozitive impreuna
Asigurati-va ca familia are o oferta continua de experiente pozitive si o rezerva de incurajari la care sa apeleze atunci cand vremurile devin dificile. Experientele negative au atat de multa greutate psihologica, incat experientele pozitive trebuie sa le depaseasca serios pe cele negative. Un raport de 2 la 1 este realist atunci cand incepeti sa creati interactiuni pozitive, iar 5 la 1 este obiectivul pe termen lung.
Inventati interactiuni pozitive si negative ca familie. Cand serviti micul dejun impreuna, cum merge? Este oare o experienta pozitiva sau negativa? Ce plan de actiune trebuie sa foloseasca familia pentru a construi o experienta pozitiva si pentru a diminua negativul? De exemplu, incurajati activitati in care membrii familiei se includ reciproc. Sa mergeti la un film bun impreuna poate fi un eveniment comun foarte pozitiv.
Sustineti-va reciproc
Adunati-va adesea pentru a analiza nevoile emotionale pentru saptamana urmatoare. Intrebati-va, de ce aveti nevoie pentru a face acest lucru sa functioneze? In acest fel provocarile pot fi anticipate si intampinate cu un stres minim asupra intregii familii. Ce nevoi emotionale au membrii familiei pentru a face ceea ce este programat? Daca fiica are un test important vineri, atunci unul dintre parinti ar putea planifica sa fie disponibil special joi seara pentru a-i fi sprijin.
Verificarea bunastarii sufletesti a celor din familie si nu doar a programului lor de activitate contribuie la crearea unui sentiment de conexiune care este un tampon major impotriva depresiei in fiecare etapa a vietii. Acordarea de atentie sentimentelor membrilor familiei este una dintre cele mai bune protectii pe care le puteti folosi pentru a combate depresia.
In caz ca va simtiti depasiti
Depresia e o boala serioasa si trebuie tratata ca atare. Daca va simtiti depasiti sau suprasolicitati puteti solicita sedinte de psihoterapie de recuperare in familie, nu doar individual. Si rezultatele sunt bune, chiar rapide, daca optati pentru psihoterapia scurta strategica. Veti identifica sursele depresiei si a gandirii negative, veti gasi solutii personalizate si veti fi echipati corespunzator pentru viitor.