Depresia postpartum ii poate afecta si pe tati

Pare ciudat ca si tatii sunt afectati de depresie dupa ce li se nasc copiii? Poate pana la un punct. Dar si ei sunt sensibili si afectati in diverse feluri de noua situatie din viata lor. 

Studiul confirma observatiile clinice

Un studiu recent publicat in revista americana Journal of Family Issues a raportat ca tatii nu stiau ca si barbatii ar putea avea depresie postpartum, iar femeile care au vazut semnele nu stiau cum sa o numeasca. Noii tati s-au simtit coplesiti, epuizati si au fost frustrati de lipsa de informatii. Studiul confirma ceea ce vede in practica clinica, in care tatii – in special barbatii tineri – risca sa se simta descurajati sau deprimati de presiunile si obligatiile de proaspeti parinti. Aceste probleme pot avea, de asemenea, impact asupra altor aspecte ale vietii lor.

Situatia tatilor este complexa 

De exemplu, performanta la locul de munca poate suferi ca urmare a lipsei de somn legata de ingrijirea unui nou-nascut, ceea ce duce la un conflict sporit cu supervizorii. Pierderea relatiilor de sustinere cu prietenii sau rudele poate aprofunda sentimentul de depresie sau lipsa de speranta a unui nou tata. Acesti factori de stres pot creste riscul de a dezvolta depresie. Nu este usor pentru barbati sa admita simptomele depresiei sau sa vorbeasca in termeni de depresie postpartum. 

Studiul amintit sustine ca este util daca noii tati au pe cineva in care se pot increde, fie ca este mama copilului lor, un prieten, o ruda sau un coleg de serviciu. Noii tati pot profita, de asemenea, de controalele bebelusului pentru a discuta cu medicul pediatru al copilului lor despre sentimentul de coplesire. Pentru noii tati care se simt disperati sau care au nevoie urgenta de ajutor, sprijinul este disponibil prin intermediul asistentei online.

Esti proaspat parinte si ai nevoie de ajutor?

Acum ca e clar ca atat mamicile cat si taticii, mai ales cei aflati la primul copil, se simt coplesiti si confuzi in noua situatie, e bine sa stiti ca exista ajutor pe care il puteti primi. Sa fii parinte e un lucru important si vine cu multe responsabilitati. Cu atat mai mult cu cat ne aflam intr-o perioada dificila social si medical. Multe lucruri sunt diferite acum fata de cum erau acum cativa ani si trebuie sa digeram cu totii multe schimbari. Asadar, cereti ajutor unor persoane de incredere la care sa puteti apela oricand dar puteti solicita si sedinte de psihoterapie – individual sau ca si cuplu pentru a descoperi in voi insiva acele abilitati de care aveti nevoie. 

Psihoterapia scurta strategica va poate fi de mare ajutor. Este concentrata pe gasirea de solutii personalizate, are efecte rapide si, in plus, psihoterapeutul Simona Jeles este si parinte. Asa ca poate imbina eficient informatiile si tehnicile profesionale de recuperare cu informatiile practice acumulate in cresterea celor 2 copii ai sai. Asadar, puteti apela cu incredere la cabinet. Sunt disponibile si sedinte online daca va este mai usor asa.