Depresia sezoniera bate la usa. Uite ce sa faci ca sa nu te afecteze

Depresia sezoniera

Odata cu trecerea la ora de iarna realizam ca de fapt s-a scurtat ziua. Fara sa ne dam prea bine seama ne scade nivelul energetic, frigul ne tine mai mult in casa si treptat se poate instala depresia sezoniera. Daca nu stii sa o combati!

Tristetea de peste iarna sau… depresia sezoniera

Aproximativ 15% din populatia americana recunoaste ca are aceasta suferinta periodica si, desi nu s-au facut studii atat de extinse, e posibil ca cifra sa fie valabila in lumea intreaga. Studiile au confirmat faptul ca zonele nordice, reci, sunt cele mai afectate de aceasta forma de depresie si ca cele mai expuse sunt femeile. Depresia sezoniera se accentueaza in preajma Sarbatorilor de Iarna atunci cand toata lumea este grabita, aglomerata si cand ies la iveala problemele pe care fiecare le are. Lipsa unui partener cu care sa te bucuri in momente festive, lipsuri financiare care te impiedica sa te pregatesti asa cum doresti pentru sarbatori, etc. Iata deci cum in loc sa avem motive sa ne bucuram, ne lovim abrupt de ceea ce nu avem. Evident, nu e usor sa ne revenim!

Cauzele depresiei sezoniere si ce poti face sa le combati

  • Scaderea duratei si intensitatii luminii naturale care duce la scaderea nivelului serotoninei. Poti face terapie cu lumina, care s-a dovedit ca are rezultate foarte bune. Poti sa exploatezi la maxim sursele de lumina artificiala asa incat sa traiesti zi de zi in spatii luminoase, vesele si colorate.
  • Frigul care indeamna la stat in casa, sedentarism, izolare si plictiseala. Duce si la crestere in greutate. Chiar daca frigul e un disconfort, impune-ti sa iesi din cand in cand la aer. Nici nu stii ce energica te vei simti dupa aceea. Un pic de exercitiu fizic te va ajuta sa dormi bine si sa mananci sanatos. Iti vei lua adio de la plictiseala daca vei gasi lucruri noi pe care sa le faci cu placere.
  • Singuratatea, lipsa unei relationari sanatoase cu semenii care duce la stare emotionala dezechilibrata. E posibil sa nu ai un partener dar ai vecini, colegi si prieteni. Sigur sunt persoane cu care sa relationezi si sa te bucuri de prezenta lor. La treaba!
  • Stresul, oboseala, lipsurile financiare care te intristeaza mai ales in preajma Sarbatorilor. Incearca sa intelegi ce anume te streseaza, ce poti sa rezolvi din ce te streseaza si unde e necesar sa pui punct preocuparii. Daca esti obosita, dormi, relaxeaza-te. Lipsurile financiare nu se rezolva cat ai bate din palme. E nevoie de perseverenta, chiar si peste iarna! Sigur vei vedea luminita de la capatul tunelului.

Cere ajutor daca nu te descurci singur(a)

Desigur ca mai sunt si cauze specifice dar in mare acestea sunt cauzele depresiei sezoniere si ce poti face pentru propria persoana. Daca vezi ca nu o scoti la capat de una singura, cere ajutorul unui specialist. Poti face terapie periodica sau te poti inscrie intr-un grup de sprijin. Sunt solutii, numai sa vrei sa le aplici. Iti dorim sa te bucuri de iarna care vine si primavara sa te gaseasca fara vreo urma de depresie.