Depresia sezoniera. Cum poate fi prevenita sau tinuta sub control

Depresia sezoniera de toamna/iarna este previzibila. Se instaleaza la anumite persoane de indata ce ziua scade ca durata si vine frigul. Ciclul circadian este afectat de diminuarea luminii. Practic, organismul nu mai stie cand e vremea sa se trezeasca si persoanele afectate au o stare de somnolenta, de lipsa de chef, de tristete, etc periodica.

Anumite persoane sunt mai predispuse la aceasta stare: cele care sufera de depresie in general, care nu au o rutina zilnica de somn/alimentatie, care au un stil de viata sedentar sau care nu au relatii solide cu oamenii din jur. Practic, ne trebuie o motivatie solida, mai solida decat in alte anotimpuri, sa ne trezim dimineata si sa fim functionali atunci cand e frig, intuneric si „ziua” debuteaza mai tarziu. Este cumva de inteles, dar sezonul rece vine peste noi si ne gaseste nepregatiti.

Ce putem face?

Sunt disponibile mai multe solutii pentru depresie in general si pentru depresia sezoniera in particular. 

Fototerapia

Exista doua tipuri de fototerapie. Unul presupune expunerea la lumina zilnic de la 30 min pana la 2 ore. Altul simuleaza rasaritul soarelui in timp ce pacientul doarme. Ambele metode sunt eficiente atat timp cat sunt practicate, nu ulterior. Problema e ca majoritatea oamenilor sunt ocupati si nu-si permit sa stea in fiecare zi acest timp expusi la lumina ca sa nu mai sufere de depresie. Totusi, metoda e larg raspandita in tarile Europei de nord. In Romania este putin folosita.

Psihoterapia

Aceasta este metoda cea mai des utilizata in lume si in Romania. Persoanele care sufera de depresie (indiferent de forma acesteia), e bine sa aiba un psihoterapeut. Un ajutor de nadejde la nevoie, o persoana cu care sa rezoneze sufleteste si intelectual, bine pregatita profesional. Sunt multe metode terapeutice, dar noi recomandam psihoterapia scurta strategica pentru ca este eficienta si de scurta durata. Se concentreaza pe gasirea de solutii personalizate la problema specifica pe care o are pacientul. Apelati cu incredere la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Veti vedea cat de repede va puteti rezolva problema. Va pregateste si pentru viitor in cazul in care problema revine.

Medicatia

Medicamentele antidepresive se recomanda numai de catre psihiatri, in baza unui diagnostic si al unei retete. In mod normal dozarea medicamentelor este personalizata, ajustata la nevoile fiecarui individ in parte. Insa, daca folositi numai medicamente, nu va vindecati de depresie. Doar ajungeti la un regim functional de viata. Sunteti in continuare depresivi daca nu luati medicamente iar acestea provoaca dependente grave si alte probleme serioase de sanatate fizica.

Sportul

Este absolut necesar pentru sanatate in general si in particular pentru recuperarea din depresie (indiferent de forma). 30 min de activitate fizica sunt de ajuns pentru o minte/trup sanatos. Stim ca in sezonul rece e mai greu cu sportul, dar nu trebuie sa va culcati pe-o ureche, cum se spune. E un efort pe care il faceti pentru sanatatea voastra.

Dieta

Trebuie sa recunoastem ca dieta cotidiana la cei mai multi oameni nu e deloc asa cum ar trebui sa fie. In caz de depresie dar nu numai, se recomada mese sanatoase la ore fixe. Evitarea abuzului de cafea, alcool, energizante, mancarurile fast-food, dulciurile, grasimile si felurile sarate de mancare. Trebuie sa ne cunoastem limitele in orice privinta daca vrem sa fim sanatosi.

Sustinerea

Relatiile sanatoase cu cei din jur sunt importante in orice situatie nu numai in caz de depresie. Trebuie sa avem relatii bune cu familia, prietenii, colegii, vecinii, cunoscutii. Ei formeaza anturajul nostru. Ne bazam pe ei si ei se bazeaza pe noi. E ca o retea de ajutorare de care avem nevoie. In cazul depresiei, acesti oameni reprezinta o plasa de siguranta. Ne revenim mai repede din boala cu ajutorul lor.

Acum, ca stii toate acestea, vei putea alege in cunostinta de cauza cum sa te recuperezi din depresie (sezoniera) in caz ca vei fi afectat(a). 

La cabietul de psihoterapie scurta strategica suntem mereu pe recepie ca sa-ti oferim ajutorul de care ai nevoie.