Depresia sezoniera de toamna-iarna. Accentuata de Covid

 

Depresia sezoniera de iarna debuteaza toamna si se accentueaza treptat. Este asociata cu scaderea duratei zilei, cu o expunere deficitara la soare, cu sfarsitul unui sezon care induce o stare de disconfort. Sunt persoane care an de an sufera din aceasta cauza. Sunt si persoane care traverseaza usor schimbarea anotimpurilor si nu inteleg suferinta si disconfortul celorlalte. In acest an si depresia sezoniera este mai accentuata la suferinzi din cauza ca pandemia de Coronavirus exercita presiune.

Cum se simte o persoana cu depresie sezoniera?

Este nelinistita. Starea de disconfort fizic este dublata si de disconfort emotional. Nesiguranta zilei de maine, somnul deficitar, iritabilitatea sunt constante si suparatoare. Epuizarea fizica, starea de frig si de „sfarsit” impiedica orice posibila initiativa si activitate cotidiana. Persoana afectata poate sa zaca in pat zile in sir fara sa se poata odihni propriu zis. Este afectata capacitatea ei de a munci, de a invata, de a pastra relatii normale cu oamenii din jur. 

Daca peste aceasta stare se adauga vreo despartire de cineva drag, o concediere, un examen ratat… starea persoanei depresive va fi si mai rea. Uneori apropierea de Sarbatorile de Iarna si de bilantul de sfarsit de an sunt motive reale pentru care se instaleaza depresia sezoniera. Persoana afectata de boala se simte ca si cum ar fi anesteziata emotional. Nu se poate bucura de nimic, nici macar de lucrurile bune care i se intampla. Isi pierde perspectiva de viitor, nu mai vede nimic bun pentru care sa merite sa traiasca. 

Explicatia stiintifica

Starea aceasta este explicabila pana la un punct. Durata zilei afecteaza expunerea la soare care contribuie la pastrarea in echilibru a unor substante chimice din organism. In lipsa lor sau daca sunt mai putine decat trebuie se instaleaza dezechilibrul emotional si sensibilitatea fizica. Frigul afecteaza si el negativ starea personala de confort. Riscul permanent de imbolnavire si de probleme materiale adus de pandemie accentueaza nelinistea, nesomnul, oboseala, iritabilitatea. Odata intrat in acest cerc vicios e destul de greu si de putin probabil sa poti iesi singur. Ai nevoie de ajutor medical de specialitate.

 

Trebuie sa stii ca un episod de depresie sezoniera netratata poate duce la instalarea unei depresii majore de care se poate scapa foarte greu.

Tratament si preventie

Ca si celelalte forme, depresia sezoniera se trateaza prin psihoterapie si daca este necesar prin administrarea de medicamente. Avantajul psihoterapiei este ca schimba modul de gandire, dezavantajul medicamentelor este ca dau dependenta si provoaca reactii adverse. Familia poate fi de un real folos, activitatea in aer liber, un stil de viata sanatos ajuta si ele la recuperare. Dar vindecarea se poate obtine numai prin psihoterapie. Apelati cu incredere la psihoterapie scurta strategica si veti vedea rapid rezultatele. Nu numai ca depresia sezoniera poate fi tratata, dar poate fi chiar prevenita. Contactati-ne la cabinet cat mai curand.