Depresia si cele 7 efecte ale sale asupra organismului
Depresia este o afectiune foarte raspandita. In Statele Unite statisticile spun ca 26% din populatie sufera de aceasta boala. In Romania nu exista statistici dar probabil ca cifrele sunt comparabile. Desi este catalogata ca fiind o boala psihica, mentala, ea afecteaza si functionarea fizica a organismului. Chiar mai mult decat se cunoaste pana la acest moment. Despre acest lucru vom vorbi in randurile urmatoare.
Depresia vs Boli cardiovasculare
- Vasele sanguine se contracta. Daca vasele sunt din ce in ce mai inguste inseamna ca si presiunea sangelui este din ce in ce mai mare. Si nu e nevoie decat de un moment de stres puternic ca sa apara probleme grave de sanatate.
- Creste riscul de atac de cord. Una dintre aceste probleme este tocmai atacul de cord. Sau alte afectiuni cardio vasculare.
Imunitate scazuta, sensibilitate crescuta
- Sistem imunitar slabit. Imunitatea scade pentru ca pacientul duce o viata latenta, fara provocari imunitare. Devine laxa si usor de combatut. Pacientul nu are activitati fizice, nu iese in natura, se neglijeaza.
- Sensibilitate crescuta la durere. Acest lucru are o cauza imunitara in prima instanta dar nu e doar atat. O persoana depresiva nu are activitate fizica asa incat sa-si poata intretine musculatura si articulatiile in mod normal. Ceea ce nu folosesti se deterioreaza treptat.
Dezinteres, oboseala, obezitate
- Interes scazut pentru intimitate. O persoana care se simte mereu rau, care are o stima de sine scazuta si e dezinteresata de relatii, nu are cum sa fie receptiva la intimitate si sex. Chiar daca e constienta de necesitatea acestuia, raspunsul emotional este unul negativ.
- Insomnie & oboseala. Starea emotionala dar si unele tratamente imping pacientul cu depresie la insomnie pe perioade lungi. Insomnia poate insemna absenta somnului sau somnul intrerupt, la ore nepotrivite. Dupa cateva luni de somn dezorganizat nu e nicio mirare ca se instaleaza oboseala cronica.
- Fluctuatii in greutate. Medicatia administrata pacientilor cu depresie declanseaza adesea fluctuatii in greutate. Cel mai adesea ele provoaca o luare in greutate de tip balon – pacientul se ingrasa disproportionat si mult, chiar daca inainte de boala era foarte slab. Aceste ingrasari nu raspund la diete, pentru ca nu au cauze fundamental alimentare ci unele hormonale.
Cere ajutor de specialitate
Iata cate boli se pot declansa din cauza depresiei. Daca tocmai ai fost diagnosticat cu aceasta boala, urmeaza tratamentul medicamentos recomandat si mergi la sedintele de psihoterapie asa incat sa te recuperezi cat mai repede. Daca medicatia pentru depresie iti face rau, cere ajutor. Medicatia se personalizeaza in functie de nevoile fiecarui pacient. Sunt solutii si poti primi ajutor. Singura conditie este sa-l ceri si sa o faci unde trebuie.