Depresia si razboiul
Toata viata noastra am privit sau am ascultat vesti despre razboaie si calamitati. Majoritatea erau departe de noi, nu ne afectau direct. Mai spuneam cateodata „vai, bietii oameni” si apoi ne vedeam de vietile noastre. De data asta spunem „vai de noi” pentru ca razboiul este la granitele tarii. Refugiatii vin din ce in ce mai multi iar vietile noastre sunt presate de criza economica declansata de razboi si de seceta care ne lasa fara recolte, deci fara mancare. Ne speriem? Cu siguranta! Ne ingrijoram? Da, bineinteles! Ne intristam din ce in ce mai mult? Da, toti specialisti avertizeaza in aceasta privinta.
Sursa pentru nenumarate boli
De obicei, in astfel de situatii frica si ingrijorarea se instaleaza primele in vietile noastre. Adica devenim anxiosi pana la cote alarmante. Daca situatia nu se schimba sau nu se usureaza semnificativ, se instaleaza tristetea, din ce in ce mai profunda. Adica devenim depresivi. Mai sunt si persoane care in aceasta situatie ajung la panica, traume, fobii, comportamente obsesiv- compulsive si la alte boli (fizice si psihice, deopotriva). In randurile de mai jos ne vom ocupa numai de depresie si de asocierea ei cu anxietatea.
Sa recunoastem ca avem o problema
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa recunoastem ca avem o problema. E foarte important. Asta este frana care ne izbeste cu capul de realitate, metaforic vorbind. Da, suntem speriati, disperati, ingrijorati si din ce in ce mai tristi. Speranta la un viitor normal este tot mai cetoasa si nu se vede luminita de la capatul tunelului. Nu putem controla situatia in care tram si neputinta produce in noi un urlet tacut. Ne simtim ca pasarile in colivie: 2 ani de pandemie, razboi nesfarsit, seceta, criza economica… Cand se vor sfarsi toate astea? Din pacate, nu depinde de noi. Nu ne ajuta deloc sa ne preocupam de ceva ce nu putem controla.
Avem putere sa depasim orice
Dar e ceva ce depinde de noi: felul cum ne raportam la ce ni se intampla. Putem sa ne controlam frica. Putem sa ne impunem limite ca sa nu ajungem la panica. Putem sa ne informam, sa ne adaptam la situatie, sa fim creativi. Sa ne luptam pentru un trai normal si decent. Chiar daca doar unii sunt soldati, adevarul e ca fiecare om isi are propria batalie. Cu fricile, cu neputintele, cu presiunea sociala. Daca zaci in pat coplesit de tristete cu siguranta nu ti se va intampla niciun lucru bun. Ridica-te si lupta. Pentru viata ta, pentru copiii tai, pentru un viitor bun. Cum sa faci asta? Stai sa vezi…
Care este scopul tau?
Cei mai multi traim de pe o zi pe alta fara sa ne propunem un scop, o tinta. Asta ne lipseste de motivatie, ne suge de putere. Face ca fiecare vant care bate sa ne dezorienteze si sa ne sperie. Trebuie sa invatam sa fim puternici, sa fim flexibili, adaptabili, creativi si mereu cu scopul nostru in minte. Sa zicem ca ai ajuns la depresie de teama ca o sa-ti pierzi locul de munca din cauza crizei economice provocate de razboi. Atunci, trebuie sa-ti aduni puterile si sa-ti pastrezi locul de munca. Si in timp ce dai tot ce ai mai bun la locul de munca, atunci cand esti acasa pune putin timp deoparte ca sa-ti cauti un alt loc de munca. De ce sa faci asta? Pentru ca nu stii ce va fi maine si trebuie sa ai pregatita o varianta de rezerva. Trebuie sa tii sus „steagul” scopului tau de a avea un loc de munca.
Lupta pentru sanatatea, viata si viitorul tau
O sa spui „dar asta o sa-mi consume timp si energie”! Adevarat. Dar tot e mai bine asa decat sa zaci in pat depresiv si fara tinta. „Dar nu pot singur!” o sa spui. Probabil. De asta trebuie sa te ajuti cu familia si prietenii tai. Roaga-i sa te ajute, fiecare cum poate pentru a-ti atinge scopul. „Pff! Sunt coplesit…” E posibil ca unii sa experimenteze coplesirea. Chiar panica. Dar de asta sunt specialisti. „Dar n-am bani!” o sa spui. Nu e totul asa scump cum crezi si nici nu e totul pe bani. Ai la dispozitie psihologi si psihiatri, terapeuti, grupuri de sprijin in majoritatea localitatilor si chiar online. In orice situatie te-ai afla, sunt solutii. Garantat. Numai sa vrei sa lupti pentru sanatatea ta, scopul tau si viitorul tau.