Viata intima este afectata de depresie. Ce putem face?
Depresia afecteaza viata intima chiar daca nu ne dorim acest lucru. Este un fapt. Ce putem face ca sa nu avem de suferit?
Suntem obisnuiti sa ne gandim la depresie ca la o tristete prelungita dar de putine ori constientizam cum este sa traiesti o vreme cu aceasta boala si simptomele ei. Creierul si functionarea sa este profund afectata in cazul unei persoane cu depresie. Nu numai ca neurotransmitatorii nu induc o stare normala fata de aspectele cotidiene ale vietii, dar pacientul ajunge sa nu mai simta placere nici macar in viata intima. Nu e de mirare ca relatiile in mijlocul unei familii cu depresivi sunt deficitare si ca multe casnicii sfarsesc in divort.
Ce poti face sa te recuperezi din acest cerc vicios si sa nu ajungi la dezastru in familie? Chiar daca pare dificil, sunt cateva lucruri pe care le poti face:
Trateaza-ti depresia
Trebuie sa incepi remedierea situatiei cu cauza principala, adica incepe cu depresia. Tratamentul ei poate insemna administrarea de medicamente antidepresive, psihoterapie pe o anumita perioada de timp, participarea la grupuri de sprijin. E important sa urmezi tratamentul daca el iti este alocat de catre un specialist. Nu te automedica, risti sa pierzi timp pretios fara vreun efect imbucurator sau sa te alegi cu complicatii.
Comunica eficient in familie
E greu sa comunici eficient atunci cand esti constient ca nu mai functionezi la capacitatile tale naturale. Dar daca nu exprimi ceea ce simti, daca nu iti exteriorizezi neputintele, cei din jurul tau nu au de unde sa stie cum e sa fii depresiv, cat de greu iti este si cum te-ar putea ajuta. Straduieste-te sa comunici. Poate ca la inceput o sa comunici defectuos, dar incearca iar si iar. Vei reusi pana la urma.
Traieste echilibrat
Suna arhicunoscut, nu-i asa? Dar trebuie sa constientizam ca nu traim echilibrat si ca exista consecinte nedorite asupra sanatatii noastre. Cu putin efort putem alege ce mancam cu mai multa grija, ne putem analiza si compensa cu suplimente nevoile si carentele, putem sa avem mai multe activitati in aer liber. Pe langa faptul ca asa putem sa fim mai sanatosi si mai echilibrati, cei mici din familie se vor bucura de aceste schimbari. Ii vor influenta in mod pozitiv si treptat vor avea si ei modele de viata santoasa pe care sa le imite.
Viata intima si atitudinea
Ai spune ca schimbarea atitudinii cu privire la viata intima este inclusa in psihoterapie si pana la un punct nu te inseli. Insa, daca lucrezi la atitudinea ta numai cand esti la terapeut, nu e suficient. Nu vei avea rezultatele scontate daca faci numai atat. Schimbarea modului de a gandi se face pas cu pas, in fiecare zi, decizie cu decizie. Nu se bate din palme si gata transformarea! Cele mai multe persoane depresive nu mai simt placerea in timpul actului intim, nu mai sunt interesate de apropiere. Iar daca e vorba de barbati, acestia intampina tot felul de dificultati sexuale. De cele mai multe ori nu este vorba de probleme fiziologice reale. E vorba de felul in care functioneaza creierul lor din cauza bolii.
Exista perceptia care spune ca depresia se trateaza pe durata a cativa ani, ca persoana va ramane mereu cu predispozitie catre aceasta boala, etc. Nu e simplu sa scapi de depresie, dar nici nu poti sa pornesti de la premisa ca vei trai cu ea ani de zile. Tratamentul are eficienta mai mare daca si pacientul isi doreste cu adevarat sa se elibereze de aceasta problema. Si se poate. Cauta ajutor chiar acum, fa-ti o programare.