Recunoaste si trateaza depresia situationala

situationala

 Depresia situationala este adesea confundata cu tristetea care se instaleaza dupa ce bolnavul trece prin momente grele de viata. Pierderea cuiva drag, o boala care pune viata in pericol cuiva din familie, divort, pierderea locului de munca sau a vreunui bun material de valoare – toate acestea ne afecteaza pe toti in felurite moduri. Dar tristetea trece treptat, pe masura ce te adaptezi la noua situatie din viata ta. Depresia NU trece. Dimpotriva, persista, se adanceste si ajunge pana acolo incat ii da peste cap omului afectat intreaga viata (personala, profesionala).

Recunoaste depresia situationala

Atunci cand cineva trece prin traume sau greutati are nevoie de timp ca sa-si limpezeasca gandurile. Sa-si dea seama ce poate face, cui poate cere ajutor, cum ii va fi viata de acum inainte. E normal, deci, sa se petreaca o retragere din activitatile publice si chiar din implicarea in relatiile de familie. Insa, daca intreaga viata e perturbata, daca persoana nu mai are putere sa faca ceea ce trebuie sa faca, daca starea pe care o are devine coplesitoare, atunci probabil ca e vorba de depresie situationala. Si trebuie ajutat(a) sa ajunga la un specialist pentru diagnostic si tratament. Din registrul simptomelor de depresie situationala enumeram: reprize de plans, stare de coplesire, dificultati legate de somn si alimentatie, neliniste, disconfort, dureri in tot corpul.

Trateaza depresia situationala

Inainte de toate, persoana afectata trebuie sa mearga la medicul de familie care ii cunoaste istoricul medical. Acesta ii da o trimitere la psihiatru care pune diagnosticul (daca e cazul) si ii prescrie un tratament medicamentos ajustat in functie de intensitatea problemei. Dupa aceea, in paralel, trebuie sa mearga si la sedinte de psihoterapie. Daca depresia situationala este diagnosticata corect si tratata din start asa cum trebuie, recuperarea nu va dura mult. In niciun caz ani de zile dupa cum se vehiculeaza… in popor.