Depresia situationala. Recunoaste-o si trateaz-o!
Depresia situationala este cunoscuta clinic ca fiind o tulburare de adaptare cu dispozitie depresiva. Arata ca o depresie majora sub multe aspecte. Este declansata de evenimente si situatii precum – moartea cuiva drag, o boala serioasa care pune viata proprie sau a cuiva drag in pericol. Trecerea prin divort si probleme legate de custodia copiilor pot si ele sa declanseze astfel de depresie. Mai poate sa apara in cazul in care persoana este implicata intr-o relatie abuziva, nu are serviciu sau are probleme financiare sau legale.
Analiza si preventie
Atunci cand te confrunti cu astfel de probleme e explicabil sa simti tristete si agitatie, ba chiar sa-ti doresti sa te retragi din prezenta altor persoane si sa ramai singur cu tine insuti. Ai nevoie sa-ti limpezesti gandurile, dar in aceasta retragere si recapitulare a situatiei tale incepi sa “rumegi” fiecare detaliu. In loc sa-ti aduni puterile si sa ceri ajutor, tu maruntesti atent fiecare lucru pe care oricum nu ai fi avut cum sa-l controlezi. E important sa te odihnesti si sa te desprinzi de toata situatia in care esti. Depresia aceasta se instaleaza atunci cand sentimentele devin coplesitoare si incep sa interfereze cu treburile cotidiene. Nu trebuie sa ajungi in acest stadiu, pentru ca iti va fi mai dificil sa te recuperezi.
Cum sa recunosti depresia situationala?
Simptomele acestei forme de depresie sunt: tristete, stare de coplesire si reprize de plans, anxietate, schimbari de apetit, dificultati legate de somn, dureri fizice si stari de disconfort. De asemenea, persoana afectata nu are energie sa faca nimic, se simte obosita, nu se poate concentra. Prefera sa se retraga din spatiul social. Fiecare persoana este unica si se raporteaza diferit la toate aceste simptome asa ca e posibil sa suferi de depresie situationala si sa nu poti bifa toate simptomele. Daca ai o vaga banuiala, cere ajutor de specialitate.
Diagnostic si tratament
Ca si in cazul altor forme de depresie primul pas este diagnosticarea corecta. Pentru aceasta este necesar sa consulti un psihiatru care sa faca cercetarile necesare asupra situatiei tale si care sa puna diagnosticul in baza unor repere medicale bine stabilite. Daca diagnosticul este pozitiv, acesta iti va da un tratament medicamentos de reechilibrare chimica la nivelul substantelor din creier. E important sa-l respecti intocmai. Mai este necesar sa urmezi sedinte de psihoterapie cu un psihoterapeut cu care sa rezonezi. Adica sa raspunzi la metodele lui de lucru. Cele doua tratamente vor merge in paralel pana cand ambii specialisti vor spune ca esti complet recuperat. Iti va prinde bine sprijinul familiei, prietenilor, colegilor. Vorbeste cu ei si cere-le ajutor ajunci cand simti ca nu mai pot. Daca ai acces la grupuri de sprijin, chiar si online, nu spune NU. Iti prind bine.