Depresia va poate afecta capacitatea de a gandi

Daca sunteti tristi, fara bucurie si fara energie inseamna ca sunteti depresivi. Daca va simtiti frecvent in confuzie si sunteti distrasi inseamna ca suferiti de tulburare depresiva majora. Aceasta va afecteaza in moduri la care nici nu v-ati gandit pana acum.

Legatura dintre tulburarea depresiva majora si procesarea cognitiva

Tulburarea depresiva majora este legata de probleme cu gandirea si alte procese cognitive. Un studiu raportat in Journal of the Anxiety and Depression Association a aratat legaturi semnificative intre depresie si functia cognitiva.

Urmatoarele abilitati sunt afectate la persoanele cu tulburare depresiva majora:

  • atentia
  • memoria
  • abilitatea de a invata
  • luarea deciziilor
  • prelucrarea limbajului
  • functia executiva (de exemplu, abilitatea de a efectua mai multe activitati sau de a schimba cu usurinta focalizarea de pe una pe alta)

Ce cauzeaza probleme cognitive in depresie?

Tulburarea depresiva majora este diferita de depresia situationala, deoarece dureaza mai mult. Episoadele multiple de depresie prelungita sunt tipice. Aceste stari prelungite de depresie schimba parti ale creierului si modul in care acestea functioneaza.

Creierul controleaza felul cum raspundem la situatiile din jurul nostru. Cercetarile sugereaza ca exista o legatura intre daunele cauzate anumitor regiuni ale creierului si incapacitatea de a face fata sarcinilor.

Nivelurile ridicate de insulina sunt, de asemenea, legate de depresie. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 sunt mai predispuse sa afiseze probleme cu procesarea cognitiva si memoria. Persoanele care au episoade multiple de tulburare depresiva majora pe parcursul vietii lor sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii Alzheimer. Este clar ca depresia si functionarea mentala merg mana in mana. Exista adesea o baza biologica pentru ambele.

Tulburarea depresiva majora si atentia

Aproape toata lumea are cateva momente in care se simt inadecvate, dar acest lucru este cotidian pentru persoanele cu tulburare depresiva majora. S-ar putea va fie greu sa urmariti intrigi complexe. Conversatiile pot fi coplesitoare, deoarece sunteti predispus la a va pierde firul gandirii.

Persoanele cu tulburare depresiva majora au dificultati in a-si concentra atentia pentru perioade lungi de timp. Le este greu sa treaca de la o sarcina la alta. Nu e vina lor, asa se manifesta boala.

Tulburarea depresiva majora si pierderea memoriei

Te pomenesti uitand numele oamenilor pe care tocmai i-ai intalnit? Poate ca uiti frecvent datele scadente pentru facturi sau unde ati pus ochelarii sau cheile. Acesta este un alt simptom comun al tulburarii depresive majore.

Un studiu de sanatate comportamentala a creierului sugereaza ca depresia are impact negativ asupra memoriei. Studiul a solicitat participantilor completarea unor chestionare care a determinat nivelul lor de depresie. Apoi participantii au trebuit sa vizualizeze o serie de obiecte pe ecranul unui computer. Cand au fost intrebati daca au vazut articolul anterior, majoritatea puteau distinge intre articole vechi si noi. Dar rezultatele lor au fost diferite atunci cand li s-au aratat ceva similar cu ceea ce au vazut inainte. Ei credeau ca au vazut-o deja. Acest lucru arata ca persoanele deprimate nu au amnezie completa. Mai degraba lipsesc detalii.

Modul in care tulburarea depresiva majora va afecteaza abilitatea de a invata

Cercetarile arata ca depresia este legata de probleme legate de memorie. Ganditi-va la memoria imediata ca la o salvare de date pe termen scurt pe un computer. Informatiile stocate aici trebuie sa ajunga in cele din urma la stocarea pe termen lung. Acest lucru are loc intr-o parte din creier numita hipocampus. Depresia cronica determina micsorarea hipocampului. Acest lucru face mai dificil pentru creier sa se concentreze si sa invete.

Daca incercati sa invatati o noua abilitate, cum ar fi o noua limba, veti descoperi ca e foarte dificil.

Utilizarea medicamentelor pentru tratamentul disfunctiei cognitive

Vestea buna despre legatura dintre tulburarea depresiva majora si problemele cognitive este ca tratamentul poate fi de mare ajutor. Desigur, tipul de tratament poate juca un rol important. Tratamentul nu este mereu un succes. Cei cu tulburare depresiva majora netratata de mai multi ani sunt mai putin susceptibili sa raspunda bine la antidepresive. Adultii in varsta pot avea modificari legate de varsta care fac tratamentul mai putin reusit.

Studiile sugereaza ca anumite antidepresive imbunatatesc performanta memoriei. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt intotdeauna coerente. Antidepresivele sunt limitate. Unele studii au constatat ca anumite antidepresive nu au imbunatatit viteza sau prelucrarea psihomotorie, ambele afectand invatarea.

Tulburarea depresiva majora poate influenta capacitatea dvs. de a gandi, dar o gama larga de tratamente va poate ajuta sa traiti o viata mai sanatoasa si mai functionala.