Trezeste-te de dimineata! Riscul de depresie va fi cu 12% mai mic

depresie

Se cunoaste faptul ca depresia afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Cauzele sunt complexe, dar printre ele poate fi si ceva surprinzator – bioritmul. Sunt unele persoane matinale care se trezesc usor dimineata si sunt eficiente la treaba in primele ore ale zilei. Altele sunt eficiente dupa amiaza si isi ating maximul de energie si eficienta seara tarziu. Nu se cunoaste cu exactitate de ce asa, dar e posibil ca unele aspecte sa tina de modul de viata, de obiceiuri si comoditati, de programul de lucru, etc. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado, de la Massachusetts Institute of Technology, de la Harvard și de la Universitatea din Viena au descoperit o legatura intre bioritm si depresie. Studiul a durat 4 ani, s-au analizat 32470 de dosare medicale si s-a dovedit ca 2581 de femei au dezvoltat depresie in relatie directa cu bioritmul pe durata studiului. Chiar daca aceste rezultate nu se vor aplica tuturor celor afectati de depresie, merita luate in calcul.

Fa un efort sa devii matinala, scapi de depresie!

Rezultatele studiului spun ca femeile cu bioritm matinal au un risc de depresie cu 12% mai mic decat cele nocturne, desi toate au dormit 7-8 ore pe noapte. Bioritmul matinal asigura o stare buna de sanatate. Ofera vigoare in activitatile cotidiene si eficienta la munca, la scoala sau la treburile gospodaresti. Asta conduce la concluzia ca e important cate ore dormi dar si intervalul orar de somn. Un somn de noapte nu va echivala niciodata cu un somn care se lungeste ziua tarziu, spre pranz.

Cu alte cuvinte…

Oricat de raspandita ar fi depresia si oricat de multe persoane ar afecta tu poti sa previi situatia cu un pic de efort. Fa-ti ordine in programul cotidian si pune deoparte cel mai bun interval al noptii pentru odihna. Evita pe cat posibil sa transformi noaptea in zi, pentru ca risti proboleme serioase. Nu prelungi petrecerile la nesfarsit, nu-ti lua de lucru pe schimbul de noapte. Noaptea e pentru odihna. Dupa ce disciplinezi somnul, treci la disciplinarea treburilor matinale. Vei vedea ca dupa amiaza te vei bucura de un pic de timp pentru odihna si relaxare. Vei fi tentata sa iesi in natura si sa faci miscare. Cu familia, cu prietenii sau chiar singura. Adica, vei incepe sa duci o viata ordonata care iti va proteja starea de sanatate fizica si psihica.

Noi ti-am oferit un punct de pornire, treci la treaba?