Depresie sezoniera. Diagnostic si Tratament part II
Daca aveti simptome de tulburare afectiva sezoniera (TAS), nu incercati sa va diagnosticati singur. Consultati medicul pentru o evaluare amanuntita. Este posibil sa aveti si un alt motiv pentru depresie. De multe ori, tulburarea afectiva sezoniera face parte dintr-o problema mai complexa de sanatate mintala.
Medicul de familie va poate indruma catre un psihiatru sau psiholog. Acesti profesionisti din domeniul sanatatii mintale va vor intreba despre simptomele pe care le aveti. Ei vor decide daca aveti depresie sezoniera sau alta tulburare de dispozitie. Poate fi necesar sa completati un chestionar pentru a determina daca aveti SAD.
De ce teste am nevoie pentru a diagnostica tulburarea afectiva sezoniera (TAS)?
Nu exista analize pentru a diagnostica depresia sezoniera. Cu toate acestea, medicul va poate recomanda testarea pentru a exclude alte afectiuni care cauzeaza simptome similare, inclusiv testarea tiroidei pentru a va asigura ca functioneaza corect.
Care sunt criteriile pentru diagnosticul de tulburare afectiva sezoniera (TAS)?
Medicul va poate diagnostica cu SAD daca aveti:
- Simptome ale depresiei majore.
- Episoade depresive care apar in anumite sezoane timp de cel putin doi ani consecutivi.
- Episoade depresive care apar mai frecvent in timpul unui anumit sezon decat in restul anului.
Management si tratament
Este posibil sa aveti nevoie de o combinatie de tratamente, inclusiv:
- Terapie cu lumina: terapia cu lumina puternica, folosind o lampa speciala, poate ajuta la tratarea SAD.
- Psihoterapie: produce cele mai de durata efecte ale oricarei abordari de tratament.
- Medicamente antidepresive: uneori sunt recomandate medicamente pentru depresie, insa trebuie sa retineti ca ele dau dependenta.
- Petrecerea de timp in aer liber: mai multa lumina solara va poate ajuta sa va imbunatatiti simptomele. Incercati sa iesiti afara in timpul zilei. Cresteti cantitatea si calitatea luminii solarea care patrunde in casa sau biroul vostru.
- Vitamina D: un supliment de vitamina D poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Ce tip de antidepresive pot ajuta cu tulburarea afectiva sezoniera (TAS)?
Medicamentele numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei pot trata SAD. Imbunatatesc starea de spirit prin reglarea nivelului de serotonina din organism. Mai sunt si alte medicamente cu eliberare prelungita care pot preveni episoadele de depresie sezoniera daca sunt luate zilnic din toamna pana la inceputul primaverii. Efectul lor inceteaza imediat ce nu mai sunt administrate. Din motive lesne de inteles, nu vom da exemple de astfel de medicamente.
Prevenire
Este posibil sa nu puteti preveni primul episod de SAD. Dar odata ce ati fost diagnosticat cu depresie sezoniera, puteti lua masuri pentru a o gestiona mai bine sau pentru a preveni revenirea acesteia.
- Folositi terapia cu lumina: incepeti sa utilizati terapia cu lumina la inceputul toamnei, inainte de a simti simptomele SAD.
- Iesiti in aer liber: petreceti timp afara in fiecare zi, chiar daca este innorat si frig. Lumina zilei va poate ajuta sa va simtiti mai bine.
- Respectati o dieta bine echilibrata: chiar daca organismul ar putea tanji dupa alimente dulci, alegeti alimente sanatoase. O dieta sanatoasa cu suficiente vitamine si minerale va poate oferi nutritia adecvata si energia de care aveti nevoie.
- Faceti exercitii fizice: faceti 30 de minute de miscare de cel putin trei ori pe saptamana. Exercitiile fizice amelioreaza stresul si anxietatea, care pot juca un rol in simptomele de SAD.
- Intalniti-va cu prietenii: ramaneti implicat in cercul dvs. social si in activitatile obisnuite. Prietenii pot oferi sprijin in timpul lunilor de iarna.
- Gasiti ajutor: luati in considerare sa consultati un profesionist in psihoterapie. Acest tratament este foarte eficient pentru tulburarile afective sezoniere.
- Luati in considerare medicamentele: discutati cu medicul curant despre luarea unui antidepresiv. Medicamentele pot ajuta daca simptomele sunt severe sau daca continua dupa alte tratamente. In unele cazuri, administrarea medicamentului inainte de inceperea SAD poate preveni boala.
- Discutati cu medicul curant pentru a afla daca inceperea tratamentului devreme, ca masura preventiva, este potrivita pentru situatia specifica in care va aflati.
Daca aveti o tulburare afectiva sezoniera perspectiva este pozitiva. Tratamentele sunt disponibile iar persoanele care primesc diagnosticul corect si combinatia de tratamente potrivite pot gasi ameliorarea simptomelor. Persoanele care sunt predispuse la tulburari afective sezoniere le pot avea in fiecare an, dar pot lua masuri pentru a le preveni sau atenua. La cabinetul de psihoterapie scurta strategica puteti gasi ajutorul de care aveti nevoie. Apelati cu incredere si va veti simti mult mai bine in scurt timp.