Depresie vs boli cerebrale: o legatura complicata

Boala Parkinson si alte afectiuni degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer si Dementa, au o relatie complicata cu depresia – adesea apar impreuna, desi legatura dintre ele nu este pe deplin inteleasa.

„Este usor sa presupunem ca depresia va afecta persoanele cu o afectiune precum Parkinson sau Alzheimer, deoarece sunt boli atat de dificile si debilitante”, spune un profesor de neurologie la Universitatea din Maryland. Dar din ce in ce mai mult se recunoaste ca exista modificari reale in chimia creierului care stau la baza acestor simptome ale depresiei.

Boala Parkinson, de exemplu: tulburare progresiva, care afecteaza milioane de oameni in lumea intreaga, se caracterizeaza prin tremuraturi, lentoare in miscarii si tulburari de postura / echilibru. Cercetarile recente s-au concentrat mai putin pe simptomele motorii ale bolii si mai mult pe cele mai putin vizibile – inclusiv tulburarile de somn si problemele de sanatate mintala.

Depresia – boala psihiatrica si simptom de boala cerebrala

„Depresia se numara adesea printre primele semne ale bolii Parkinson”, spune specialistul american. Un studiu publicat de curand in revista Neurology sustine acest lucru, raportand ca „simptomele neuropsihiatrice”, cum ar fi depresia, anxietatea si oboseala, sunt mai frecvente la pacientii Parkinson nou diagnosticati decat la populatia generala si ca o astfel de depresie ramane netratata. Aproximativ 60% dintre pacientii cu Parkinson au raportat simptome depresive si se estimeaza ca pana la 40% dintre pacientii cu Alzheimer sufera si de depresie semnificativa. 

Legatura cu depresia este cu siguranta rezultatul poverilor fizice si emotionale cu care se confrunta pacientii pe masura ce starile lor se agraveaza. Dar unele dintre ele pot fi declansate de anomalii ale creierului – precum dezechilibrele hormonale sau mutatiile genetice – care provoaca boli neurodegenerative.

Studii si cercetari noi

Cateva studii sugereaza ca depresia poate contribui la unele forme de boli ale creierului (cum ar fi Dementa vasculara si boala Alzheimer), deoarece provoaca inflamatii, modifica nivelul hormonilor si dauneaza vaselor de sange si neuronilor din creier. Este posibil ca tratarea depresiei sa ajute la reducerea riscului de aparitie a bolilor cerebrale, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili in mod clar aceasta legatura. Ar trebui luat in considerare ca atunci cand o persoana este diagnosticata cu depresie, ar putea avea si alte afectiuni neurologice. Totusi nu exista dovezi ca depresia este un factor de risc real pentru boala Parkinson.

Depresia produce complicatii celor cu boli cerebrale

Cercetatorii stiu ca a avea depresie impreuna cu o boala degenerativa a creierului poate face ca simptomele ambelor conditii sa fie mai grave si mai dificil de tratat. De exemplu, pacientii cu Parkinson deprimati pot fi mai putin dispusi sa participe la programe de exercitii si sa abordeze problemele de miscare. De asemenea, s-a demonstrat ca se concentreaza mai greu decat persoanele care sunt deprimate, dar care nu au Parkinson.

Desigur, nu toti cei cu depresie vor dezvolta o boala degenerativa a creierului sau invers. Si pentru cei diagnosticati cu una – sau ambele – dintre aceste afectiuni, exista multe optiuni de tratament eficiente de luat in considerare.

Medicamentele pot ajuta la incetinirea progresiei Parkinson, Alzheimer si Dementei si pot imbunatati dramatic simptomele depresiei. Grupurile de sprijin, consilierea si exercitiul fizic pot imbunatati si calitatea generala a vietii. Simptomele precoce ale bolii Parkinson si depresia sunt, in general, bine gestionate cu terapiile actuale.

In concluzie

Daca aceste randuri te-au pus pe ganduri pentru ca te-ai recunoscut in ele e bine sa stii cateva lucruri. Inainte de orice e necesara o diagnosticare atenta a problemelor pe care le ai. Dupa aceea, daca este vorba de o boala cerebrala vei continua investigatiile impreuna cu un psihiatru. Daca este vorba de o dificultate psihologica ai nevoie de ajutorul unui psiholog sau terapeut. In aceasta situatie terapia scurta strategica este de mare ajutor. Vino la sedintele de terapie si te vei convinge.