Depresie vs evenimente mondene si sociale. De ce ne afecteaza?

depresie

Evenimentele mondene si sociale au potentialul de a ne afecta starea de spirit. De exemplu, de la un concert rock se poate ajunge la depresie generalizata sau de la o petrecere cu vedete la scandaluri care produc depresie reactiva. Si nu doar oamenilor obisnuiti li se intampla sa aiba de suferit din aceste cauze. Pana la urma, dincolo de stralucire, vedetele sunt si ele tot oameni si sufera ca noi toti.

 

Vedete in depresie

Nu o data s-a intamplat ca vedete de prima clasa (Gwyneth Paltrow, Brooke Shields, Winona Ryder, etc)  sa marturiseasca depresia si multe alte probleme. Ele devin astfel o portavoce pentru cei care sufera de aceste boli dar nu vor sa le accepte si sa caute tratamente sau pentru cei care sunt judecati din prisma bolii de care sufera. Si afectiunile psihologice sunt boli ca toate celelalte. Nimeni nu te judeca daca suferi de anemie, de exemplu, dar majoritatea te priveste stramb daca aude ca ai depresie. Sunt foarte multe mituri care circula atat printre vedete cat si printre oamenii de rand. Ca depresia e rusinoasa, ca unii sunt pur si simplu lenesi si se refugiaza in pastile si consiliere in loc sa munceasca si sa isi castige existenta, etc. Insa, afectiunile psihologice sunt reale si ne marcheaza pe toti, fie ca recunoastem, fie ca nu.

 

Filtrarea surselor de informare

Trebuie sa recunoastem ca evenimentele sociale au un potential chiar mai mare de a ne influenta starea de spirit decat problemele vedetelor care ne sunt dragi. N-au trecut decat cateva saptamani de la masivele proteste din toata tara si, sa recunoastem cu totii, ca ne-au pus pe ganduri. Oamenii nu ies in strada (mai ales romanii) decat atunci cand nu mai vad nicio solutie la problemele cotidiene. Da, legile din tara in care locuim ne afecteaza. Sunt situatii in care politicienii de tot felul ajung sa fie perceptuti ca factori de stres si lehamite. Daca astfel de evenimente isi lasa amprenta in vietile noastre, poate ar fi indicat sa nu le mai lasam sa intre. Sa selectam cu atentie cu ce ne consumam timpul, energia si, pana la urma viata.  

Poate ca in conversatiile de la munca sau de la scoala nu vei mai fii la curent cu toate stirile, dar merita sa ai aceasta lipsa. Vei avea o stare de spirit linistita, odihna deplina si o viata de tihna – un adevarat castig.  

 

Cat si in ce sa te implici?

E posibil sa spui ca nu ai cum sa treci prin viata cu detasare. Ca esti implicat social, ca ai cunostinte in lumea mondena, etc. Ca tii la toate aceste lucruri. Nu e nimic rau in a fii implicat, dar trebuie sa-ti alegi bataliile cu grija. Nu tot ce pare important chiar e. Nici macar toate relatiile tale cu oameni asa zis importanti nu merita sa te faca sa uiti de … relatia cu tine insuti. Daca n-ai timp de tine, de ordinea din gandurile si din viata ta, nu conteaza deloc pe cine cunosti. Nu-i asa?