Depresivi de Sarbatori? Iata cateva posibile cauze ale depresiei sezoniere
Depresivi de Craciun si de Revelion? Da, se poate. Sarbatorile de iarna sunt asociate in mod curent cu bucuria, festinurile alimentare, reuniunile de familie, cadourile si alte asemenea lucruri care au conotatii pozitive. Totusi, nu exista alta perioada din an in care oamenii sa fie atat de tristi, stresati si obositi. Ni se intampla asta in fiecare an si tot in fiecare an nu schimbam absolut nimic. Ne lasam in voia obisnuintei. Insa, nu toate obiceiurile sunt si sanatoase. Tocmai de asta ar trebui sa le analizam si sa pastram numai ce este cu adevarat folositor.
Oboseala ne face depresivi
Pregatirile pentru Sarbatorile de iarna incep de toamna si nu se opresc decat tarziu in ianuarie. Pentru scurta vreme. Pentru ca dupa o mica pauza vor incepe pregatirile de primavara. Asadar curatenie, cumparaturi, cadouri si iar cadouri, gatit, vizite, drumuri, aglomeratie, etc. Si asta doar ca sa rezumam in cateva cuvinte starea de “pregatire de Sarbatori”. Daca o tine cineva asa de prin octombrie si pana in ianuarie sigur oboseste, pentru ca totul pare ca nu se mai termina. Ce-ar fi daca am selecta doar lucrurile importante de facut in aceasta perioada? Nu, nu trebuie sa fie casa luna, ca doar nu traiesti intr-un muzeu. Nu, nu trebuie sa cheltuiesti sume exorbitante pe cadouri. Nici nu stii cate obiecte primite cadou nu ajung sa fie folosite vreodata! Ia gandeste-te… Nu, nu trebuie sa vizitezi pe toata lumea intr-un interval de cateva zile. Simplifica, vor mai fi si alte ocazii.
Consum excesiv de mancare si alcool
In fiecare an de Sarbatori auzim ca un numar insemnat de persoane au plecat la petreceri si au sfarsit la spital. De ce? Pentru ca au mancat prea mult si au ajuns sa aiba probleme. Ce-ar fi daca am intelege ca in perioada Craciunului si a Revelionului nu vom avea 10 guri? Putem sa ne bucuram de felurile deosebite de mancare, traditionale la romani, dar asta nu inseamna sa ne indopam fara limita pana cand ajungem la spital. E nevoie de un pic de disciplina. Daca ti se pare greu, adu-ti aminte de alternativa. Situatia este similara si in cazul consumului de alcool. Acesta va impinge si mai mult catre depresie pentru ca va da o stare euforica pentru scurt timp pentru ca mai apoi sa incepeti sa va comportati ca niste depresivi.
Datorii si asteptari nerealiste
Dupa cate ai cumparat si ai indesat in congelator, camara sau in pachete pentru toata lumea, e mare minune daca nu ai intrat in datorii. Cei mai multi o fac, motiv pentru care luna ianuarie este extrem de grea din punct de vedere financiar. Ce-ar fi daca te-ai intinde cat iti e bugetul? Nu, asta nu presupune sa nu ai o masa imbelsugata sau sa nu fii o gazda primitoare. Dar trebuie sa-ti impui o limita… bugetara. Pana la urma, poti cumpara lucruri deosebite si la preturi mai mici, nu-i asa? Nu e nevoie decat de un pic de atentie si de buna organizare.
Dupa cat ai investit in Sarbatori te astepti ca si ceilalti sa fi facut la fel. Dar riscul sa fii dezamagit e mare, pentru ca oamenii nu vor acorda atata importanta precum ai facut tu. Daca tot anul faci planuri ca de Sarbatori sa se intample lucruri fabuloase, de asemenea vei fi dezamagit. Vor fi zile de bucurie, dar sigur nu vei ajunge in Dubai la receptie de 5*. Coboara cu picioarele pe pamant. Asa si starea ta de spirit va fi in siguranta.
Alta oboseala
Nici nu stii cand se va face 3 ianuarie si va trebui sa te intorci la munca. Evident, acolo vei fi luat de odihnit. Ce? Nu ai avut concediu de Sarbatori? Si pentru ca alte zile libere nu mai ai cum sa-ti iei, te vei tarai la munca in fiecare dimineata cu fata lunga si cu expresie semnificativa. Cu siguranta nu vei fi o prezenta placuta printre colegii tai. Mai ales ca si ei vor semana mult cu tine. Eficienta va fi scazuta, atmosfera neinteresanta si uite asa ai ajuns la depresie. Te doare capul, orice ai manca nu-ti mai place, dormi prost, esti in datorii si te gandesti oare de ce te-ai zbatut atata? Nu ca n-ar merita atentie Sarbatorile, pentru ca merita. Dar sunt excesiv de comercializate, asteptarile sunt prea mari. Si toata aceasta tevatura va transforma in depresivi.
Haideti sa petrecem mai mult timp cu familiile, sa ne odihnim si sa ne bucuram de ceea ce avem. Sa nu uitam sa si multumim pentru ceea ce avem, pentru ca multumirea este o stare care combate depresia din radacina. N-a fost greu, nu-i asa?