Diagnosticarea tulburarii depresive persistente (distimia)

Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti tulburare depresiva persistenta, examenele si testele pot include:

  • Examenul fizic. Medicul poate face un examen fizic si poate pune intrebari aprofundate despre sanatatea dumneavoastra pentru a determina ce poate cauza depresia dumneavoastra. In unele cazuri, aceasta poate fi legata de o problema fizica de sanatate.
  • Teste de laborator. Medicul poate sa solicite teste de laborator pentru a exclude alte afectiuni care pot determina simptome depresive. De exemplu, un test de sange pentru a afla daca tiroida dumneavoastra este subactiva (hipotiroidism).
  • Evaluarea psihologica. Aceasta include discutarea gandurilor, sentimentelor si comportamentului dvs. si poate include un chestionar pentru a ajuta la identificarea unui diagnostic. Aceasta evaluare va poate ajuta sa determinati daca aveti o tulburare depresiva persistenta sau o alta afectiune care poate afecta starea de spirit, cum ar fi depresia majora, tulburarea bipolara sau tulburarea afectiva sezoniera.

Indicatia principala in diagnoza

Pentru diagnosticul de tulburare depresiva persistenta, indicatia principala pentru un adult difera oarecum de cea a unui copil:

  • Pentru un adult, dispozitia depresiva apare in cea mai mare parte a zilei timp de doi sau mai multi ani
  • Pentru un copil, dispozitia depresiva sau iritabilitatea are loc in cea mai mare parte a zilei timp de cel putin un an

Simptomele cauzate de tulburarea depresiva persistenta pot varia de la o persoana la alta. Cand tulburarea depresiva persistenta incepe inainte de varsta de 21 de ani, se numeste debut precoce. Daca incepe la varsta de 21 de ani sau mai mult, se numeste debut tarziu.

Bine de stiut

Indiferent ce diagnostic ati primi de la specialist e bine sa-l luati in serios. Sa urmati tratamentul medicamentos asa cum va este recomandat precum si cel de consiliere psihologica. Daca nu raspundeti la medicatie asa cum v-ati asteptat, consultati medicul pentru ajustarea si personalizarea ei. E posibil sa fie nevoie sa schimbati doza sau anumite medicamente. Nu va descurajati, pana la urma veti reusi. De asemenea, nu neglijati terapia si consilierea. Aceasta va ajuta sa va ridicati din boala si sa aveti din nou viata pe care v-ati dorit-o. Recomandarea noastra este sa apelati la terapie scurta strategica, pentru ca merge direct la tinta si va recuperati intr-un timp mult mai scurt decat daca ati apela la alte forme terapeutice.