Disciplina cotidiana odihna – alimentatie. Invata sa fii sanatos

disciplina

O sa spuneti probabil ca disciplina se aplica in cazul copiilor, pentru ca adultii stiu ce au de facut cu privire la odihna si alimentatie. Dar veti fi surprinsi sa aflati cati adulti nici n-au auzit de asa ceva si din cauza lipsei de disciplina au sanatatea afectata. Nu doar fizic ci si psihic. Organismul uman este un tot unitar, nu este posibil sa te afecteze ceva fizic si sa nu existe consecinte la nivel emotional si/sau psihic. Tulburarile alimentare capata proportii si la noi in tara, in conditiile in care mai ales tinerii adulti nu stiu exact cum sa gestioneze regimul alimentar si regimul de odihna de fiecare zi.

Disciplina alimentatiei sanatoase

Exista o relatie stransa intre ce consumam pentru a ne hrani trupul si felul in care ne simtim la nivel emotional. Orice tulburare se propaga la toate nivelurile fiintei noastre. Asa ca din acest punct de vedere, conteaza enorm cum intelegem sa ne hranim. Ar trebui sa stim exact ce mancaruri ne fac rau si sa le scoatem din dieta. Ar trebui sa stim ce produse alimentare pe care le folosim ca ingrediente in mod curent nu sunt sanatoase si sa renuntam la ele. Ar trebui sa ne obisnuim sa gatim in casa stiind exact din ce facem respectiva mancare.

E necesar sa ne evaluam corect cantitatea de hrana de care avem nevoie zilnic. A te hrani nu inseamna sa inghiti orice aliment care iti este la indemana. Inseamna sa te gandesti la ce este bun pentru tine, in contextul sanatatii tale. Si, desigur, conteaza si orele de masa. Poti sa mananci sanatos si cu atentie, dar daca mesele sunt tarzii, la distante mari intre ele sau la ore schimbatoare, stradania ta de a te hrani sanatos nu mai da roade. Daca pana acum nu ai cerut ajutorul unui specialist dietetician, care sa te evalueze si sa-ti faca cele mai bune recomandari, acum e momentul sa o faci. Alimentatia influenteaza mult starea de sanatate psihica, nu doar pe cea fizica.

Disciplina somnului sanatos

Despre somn am mai discutat pana acum, asa ca deja stiti unele lucruri. Privarea de somn are consecinte catastrofale. La fel obiceiurile daunatoare! Dar ele se pot schimba. Puteti cere ajutorul unui psihoterapeut care sa faca o evaluare a situatiei in care va aflati la capitolul odihna si care sa va faca anumite recomandari. Cate ore ar trebui sa dormiti, ce anume v-ar spori eficienta odihnei. Ce alimente influenteaza somnul, la ce anume ar trebui sa renuntati. Somnul sanatos este capital daca vreti sa aveti un organism sanatos, rezistent, atat fizic cat si psihic.

Trezeste-te acum!

Cei mai multi oameni se trezesc in privinta asta numai atunci cand se imbolnavesc grav. Cand un medic le pune in fata un diagnostic de care nu mai pot fugi. Dar nu trebuie sa ajunga pana aici. Sunt lucruri care se pot face usor in fiecare zi si care tin de grija fata de propria persoana. Mereu, nu o data la 5 ani.