Disciplinarea copiilor. Alege calea cea mai eficienta
Sa fii parinte inseamna sa ai si capacitatea de disciplinare a copiilor pe care ii ai. De fapt, pe durata vietii lor treceti prin diverse etape pentru disciplinarea copiilor. Si desi nu-ti place, trebuie sa o faci si pe asta. Uneori e suficient sa intervii verbal intr-o situatie. Alteori aplici o corectie la capitolul rasfat sau recompensare. Sunt si copii cu care poti sa stai de vorba si sa le explici consecintele unei situatii. Dar mai sunt si situatii grave cand e nevoie sa aplici pedepse asa incat copilul sa inteleaga ce e aceea disciplina. Da, rar, se poate intampla sa aplici si pedepse fizice daca orice altceva n-a dat roadele asteptate.
Uite ce ar trebui sa stii tu si copilul tau
- Explica-i copilului ca tu stii ce e cel mai bine pentru el. Ca il iubesti si de asta insisti ca lucrurile sa se petreaca intr-un anume fel. Uneori copiii protesteaza pentru ca nu inteleg ca sunt iubiti si ca ceea ce le cer parintii este spre binele lor.
- Este de mare ajutor sa le explici consecintele faptelor pe care le fac. Copiii nu au termene de comparatie asa incat sa stie care ar putea fi consecintele faptelor lor.
- Tine cont de gravitatea faptelor atunci cand hotarasti o pedeapsa pentru copilul tau. Nu-l pedepsi mai mult decat este necesar si nici nu aplica o pedeapsa prea mica in situatii grave.
- Poti sa recurgi la corectie fizica numai in situatii foarte delicate. Chiar daca sunt multi specialisti care sunt impotriva, pe durata educarii unui copil e posibil sa apara si situatii in care sa fie nevoie de corectie fizica. Nu face din asta o placere, este doar un ultim resort pentru educatie.
- Nu fi excesiv de strict dar nici excesiv de permisiv. Gaseste calea de mijloc si permite sa negociezi cu copilul tau anumite lucruri care sunt importante pentru el dar care de fapt sunt doar lucruri mici.
Alte lucruri importante de retinut
- Stabileste niste principii de la care sa nu te abati niciodata. Indiferent cat de mult iti iubesti copilul. Aceleasi principii trebuie sa le aplici si pentru tine. Astfel copilul va vedea in tine un model bun de urmat. Va capata incredere in tine ca parinte si metodele tale de educare.
- Observatiile si criticile se fac personal nu in public. Incearca sa le faci numai cand este neaparata nevoie fara sa devii un parinte cicalitor.
- Recompenseaza adecvat un comportament bun si corecteaza imediat un comportament nefolositor sau gresit.
- Timpul este pretios chiar si pentru copilul tau. Nu-l lasa sa piarda timpul cu ceva ce nu foloseste la nimic sau ii dauneaza. De exemplu, uitatul excesiv la televizor sau joaca pe calculator. Acestea sunt doar forme incipiente ale unor viitoare adictii.
- Dati copilului ocazia sa isi explice comportamentul sau reactiile avute intr-o anume situatie. In felul acesta ii intelegeti rationamentul si veti stii ce masuri se impun a fi luate.
- Recompensarea pentru un lucru bun inseamna ceva iar alintarea inseamna altceva. Recompensa e meritata, in timp ce alintul il poti oferi oricand pentru ca iti iubesti copilul.
Disciplinarea si fundamentele sale
Indiferent ce varsta ar avea incepe cu disciplinarea copiilor, cu partea fundamentala. Explica principiile dupa care te ghidezi si tine-te de ele tot timpul. Fii consecvent ca parinte. Fii un bun model. Cea mai buna forma de educatie este educatia prin urmarea unui model si in fiecare moment tu esti un model pentru copiii tai. Daca tu faci ceva gresit nu le poti cere lor sa faca ceva bine. Ar insemna sa nu fii corect cu ei. Impune-ti sa nu exagerezi indiferent de situatie, sa fii calm si echilibrat si tot timpul sa te gandesti la ce e bine pentru copilul tau. Nu numai pe termen scurt ci si pe termen lung. In final ceea ce conteaza este rezultatul pe termen lung. De asemenea trebuie sa urmariti daca pedepsele au efectul scontat. Daca doar pedepsiti copilul fara rezultat un serveste la nimic. Inseamna ca trebuie sa schimbati strategia.
Daca dupa ce ati incercat toate aceste lucruri cu atentie si cu grija pentru copil si n-ati obtinut rezultate nici dupa cateva luni, poate n-ar fi rau sa va ganditi la un ajutor specializat. Disciplinarea cu ajutorul unui psihoterapeut cu experienta in lucrul cu copiii se poate face repede. El poate gasi solutii mai potrivite, mai flexibile, pentru situatia in care se afla copilul tau.