Distantarea sociala – noua normalitate. Ce ai voie sa faci si ce nu
Distantarea sociala: doua cuvinte care au schimbat modul in care actionam si interactionam cu prietenii, familia, colegii si chiar cu strainii. In incercarea de a incetini raspandirea coronavirusului sau a COViD-19, ni se cere tuturor sa luam aceasta masura de precautie.
Ce este distantarea sociala?
Conform autoritatilor, distantarea sociala inseamna evitarea aglomeratiilor, a adunarilor si mentinerea distantei de aproximativ 2 m fata de alte persoane. Sunt considerate locuri publice aglomerate centrele comerciale, cinematografele, stadioanele. Scopul distantarii sociale este acela de a reduce raspandirea de la persoana la persoana a bolii, ceea ce se intampla prin picaturi respiratorii atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Totusi, ceea ce face acest lucru provocator este faptul ca puteti raspandi virusul inainte de a prezenta simptome de COVID-19. Actioneaza ca si cum ai avea virusul si apropie-te de alte persoane ca si cum ar avea si ele. Acest lucru poate parea extrem, dar in incercarea de a incetini raspandirea, expertii ne solicita sa ne ducem viata de zi cu zi cu acest nivel de precautie.
Recomandarile autoritatilor evolueaza pe masura ce invata mai multe despre virus si despre modul in care acesta se raspandeste, cat dureaza pentru a se manifesta infectia si cat timp persoanele infectate pot transmite virusul si altora. Acesta este motivul pentru care noi toti trebuie sa respectam prevederile distantarii sociale, indiferent de varsta pe care o avem sau de starea noastra actuala de sanatate. Este singurul mod in care avem o sansa de a controla raspandirea bolii astfel incat sa nu ne coplesim sistemele de ingrijire medicala, care au deja acces limitat la paturi de spital, ventilatoare, echipamente, medicamente si personal medical.
Ce sa faci ca sa pastrezi distantarea sociala
Stai acasa
Acesta este cel mai simplu si mai eficient pas pe care il puteti face pentru a exersa distantarea sociala. In mod ideal, ar trebui sa iesiti numai pentru necesitati, cum ar fi alimente, medicamente, programari urgente la medic sau sa faceti un pic de miscare pe langa casa. Daca vi se solicita in continuare sa va prezentati la munca, practicati distantarea sociala si acolo cat mai mult posibil.
Mergi la medic numai daca altfel nu se poate
Pentru a facilita situatia, apelati medicul din timp pentru a intreba despre politicile si procedurile de consultare, cum ar fi purtarea unei masti si luarea temperaturii inainte de sosire.
Mergi la magazine sau la farmacie cand nu e ora de varf
Respectati in permanenta distanta de 2 m fata de alte persoane in timp ce faceti cumparaturi pentru produse esentiale, mai ales cand stati la rand la casele de marcat. Multe magazine au acum banda pe podea cu distanta de 2 m marcata.
Functionati online cat mai mult posibil
Luati in considerare comanda online si alegerea livrarii la domiciliu atat pentru alimente, cat si pentru medicamente (acolo unde se poate). Participati la cursuri online, lucrati online si rezolvati cat mai multe treburi si probleme de acasa.
Solicita ca toate livrarile la domiciliu sa fie lasate la usa
Platiti online cu cardul. Acest lucru va ajuta sa va protejati si pe voi si persoana care va livreaza cumparaturile.
Mergeti afara si faceti exercitii fizice
Puteti sa iesiti in aer liber, doar asigurati-va ca lasati 2 m intre voi si alte persoane. Fiti constienti de imprejurimile dvs. si evitati sa alergati sau sa mergeti chiar langa altcineva. Activitatea fizica in aer liber, chiar si limitata, este buna pentru sanatatea noastra psihica si fizica.
Pastreaza distanta in lift
Daca liftul are mai mult de o persoana, incercati sa asteptati urmatoarea sau sa urcati pe scari. In timp ce va aflati in lift cu alte persoane, indepartati-va cat mai mult de acestea.
Mentine contactul social prin tehnologie
Ramaneti in legatura cu prietenii, familia si colegii de serviciu prin videoconferinte, mesagerie, e-mail si telefon. Ramaneti in contact macar cu 1 persoana in fiecare zi.
Atentie la igiena
Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau folositi produse de igienizare pe baza de alcool atunci cand sapun si apa nu sunt disponibile, mai ales dupa ce ati fost in public. Curatati constant suprafetele expuse precum clantele de la usi, cheile, telefoanele, etc.
Spuneti MULTUMESC lucratorilor din domeniul sanatatii, angajatilor magazinelor alimentare, farmacistilor, angajatilor benzinariilor si oricarei alte persoane care lucreaza la protejarea sanatatii noastre si care ne ajuta sa ducem o viata cat de cat normala pe durata crizei.
Ce sa NU faci in perioada in care este instituita distantarea sociala
Nu te programa daca nu e neaparat necesar
Evitati intalnirile neesentiale care va pun in contact strans cu o alta persoana, precum coafatul, masajul, manechiura, kinetoterapia si orice alta programare pe care o puteti amana. Unele lucruri se pot face si acasa – acum avem timp.
Pastreaza distanta cand faci sport
Evitati alergarea stransa sau aglomerata sau trasee, trotuare va impiedica sa practicati distantarea sociala. Este in regula sa faci exercitii cu alte persoane, atat timp cat poti mentine distanta corespunzatoare.
Evitati contactele interumane apropiate
Evitati sa va strangeti mainile, sa va imbratisati sau orice alt contact fizic cu oricine in afara de familia dvs., cei care locuiesc in casa dvs.
Nu mergeti in spatii aglomerate
Evitati orice spatiu in care exista riscul unei aglomerari umane – centre comerciale, sali de sport de tot felul, saloane de frumusete, cinematografe – oricum majoritatea sunt inchise acum din cauza pandemiei. Nu bateti drumul pana acolo degeaba.
Nu plecati in vacanta
Acum nu este momentul sa rezervati o calatorie. De asemenea, evitati hotelurile, statiunile si alte spatii de cazare care au mai mult decat numarul recomandat de oameni pentru o adunare. Pentru ca nu stim cat va dura situatia aceasta, e recomandat sa anulezi chiar si vacantele deja programate.
Nu cumparati decat ce va trebuie
Evitati sa cumparati prea multa mancare, hartie igienica, sapunuri si dezinfectante pentru maini, servetele, prosoape de hartie, termometre sau masti. Cumparati doar ceea ce aveti nevoie. Aceasta frenezie a consumatorilor are ca rezultat multimi de oameni care se revarsa in magazine si face imposibila practicarea distantarii sociale. Daca stai putin si te gandesti, iti dai seama ca ai deja o multime de astfel de produse deja cumparate.
Nu permiteti accesul altora in casa
In casa voastra intra numai membrii familiei. In aceasta perioada nu sunt recomandate reuniunile si vizitele. Nici macar cu vecinii apropiati. Puteti socializa online sau la telefon. Nu puneti punct relatiilor.
Noua normalitate
Cu totii trebuie sa ne ajustam viata de zi cu zi si sa facem sacrificii pentru a incetini raspandirea Coronavirusului. Desi invatarea unui „noi normalitati” nu este niciodata usoara, cu timpul, lucrurile se vor imbunatati. Angajarea de a practica distantarea sociala prin mentinerea a cel putin 2 metri fata de ceilalti este o masura de precautie pe care o putem lua cu totii pentru a ajuta la protejarea noastra si a celor dragi. In acest fel contribuim si la supravietuirea sistemelor medicale atat de suprasolicitate in aceasta perioada.