Divort in familie, ce se intampla cu copiii? Consecintele divortului
Una dintre cele mai mari frici ale copiilor este aceea ca parintii lor ar putea ajunge la divort. Si, din nefericire, temerile unora dintre ei sunt intemeiate. Cei mici se pomenesc intr-un razboi pe care nu l-au cauzat ei dar se simt vinovati. Isi iubesc ambii parinti dar la un moment dat sunt nevoiti sa aleaga unul. Uneori intervin multe modificari in vietile lor intr-un timp foarte scurt: schimba casa, scoala, prietenii, se indeparteaza de bunici. Practic, intregul lor univers este perturbat. Schimbat. Nimic nu mai este asa cum se obisnuisera ei. Bineinteles ca trec printr-o trauma. De fapt, o dubla trauma: despartirea parintilor + nenumaratele schimbari.
Divort. Unde e stabilitatea copiilor?
Daca reconcilierea nu poate avea loc (incercati macar) aveti mare grija de cei mici. Limitati schimbarile cat de mult puteti. Nu-i dezradacinati brusc si iremediabil pentru ca au mult de suferit. Nu-i folositi in luptele care se petrec intre voi, pentru ca asa le accentuati suferinta. Incercati sa limpeziti relatia dintre voi cat mai linistit si mai civilizat. Sa le explicati ca ei nu sunt vinovati pentru ca va despartiti, ca ii iubiti in continuare si ca va veti vedea des. Si chiar sa va tineti de promisiune, nu doar sa le spuneti vorbe frumoase. Petreceti timp cu ei, chiar daca asta poate insemna sa petreceti timp si cu partenerul cu care sunteti in divort. Respectati custodia copiilor asa cum s-a stabilit pe durata divortului. Este o farama de stabilitate pe care o puteti oferi celor mici. Chiar daca e dureros si pentru un parinte sa-si piarda copilul legal (pentru ca biologic n-o poate face), nu incercati sa intoarceti copiii unii impotriva altora sau impotriva partenerului de care divortati. Tata e in continuare tata. Mama e in continuare mama. Nu-i faceti pe cei mici sa asiste la improscarea voastra cu noroi.
Comunicati cu copiii si adolescentii din familie
Desigur ca un divort are si alte aspecte, nu doar cele legate de copii. Dar pana la urma, copiii sunt cei mai importanti. Pentru ca desi relatia dintre adulti se termina, cei mici reprezinta viitorul vostru. Bucurati-va de ei impreuna, sprijiniti-i impreuna, petreceti timp cu ei. Asigurati-va ca le-ati explicat toate lucrurile despre care au nelamuriri. Si o sa vedeti ca sunt multe iar ei nu indraznesc sa va intrebe nimic. E posibil ca din cauza divortului sa va pomeniti cu adevarate crize ale adolescentilor din familie. Insingurare, agresivitate, respingere. E o varsta dificila si voi adultii trebuie sa fiti intelegatori. Cu rabdare se poate depasi si aceasta situatie.
Fiti in cunostinta de cauza
Inainte sa incepeti procesul de divort, asigurat-va ca stiti toate posibilele consecinte. Scurtati pe cat posibil procesul (sunt si cateva variante rapide, daca nu va luptati pe bunuri materiale) pentru ca si chinul vostru si al copiilor sa fie mai scurt. Incercati macar cateva sedinte de reconciliere. Uneori lucrurile se pot schimba chiar si in ultimul moment. Acordati-va o sansa. De dragul copiilor, de dragul vremurilor bune, cand va iubeati (de aceea v-ati si casatorit, nu?).