Divortul poate fi evitat. Invata sa-ti rezolvi problemele la timp

divortul

Divortul este o problema raspandita in vremurile noastre. Chiar ingrijorator de raspandita. Sunt tari in care 75% din cuplurile casatorite ajung la divort. Dar cifrele  sunt chiar mai dureroase pentru ca nu iau in calcul si cuplurile necasatorite. Si despartirile acestora din urma sunt la fel de dureroase si echivaleaza cu divortul chiar daca n-au trecut pe la starea civila.

 

Asteptarile

Fiecare persoana intra in casnicie cu anumite asteptari, nu e niciun secret. Fiecare se asteapta sa ofere ce are si sa primeasca ceea ce are nevoie. Acesta este basmul in care cred proaspetii casatoriti. Isi inchipuie ca vor trai ca intr-o poveste pana la adanci batraneti. Niciunul nu se gandeste ca daca vor sa aiba o casnicie ca o poveste vor trebui sa munceasca pentru ea cot la cot si cu toate puterile. Sa ofere neincetat pentru ca relatia lor sa functioneze.

 

Rutina

Iata un inamic redutabil, pentru ca in fiecare cuplu exista rutina. Sunt momente in care cuplul merge inainte tocmai bazandu-se pe rutina. Cu alte cuvinte, trebuie sa evaluati cu grija aceasta rutina pentru ca aveti nevoie de ea intr-o anumita doza. Devine daunatoare doar daca este prea multa, prea des. Daca se depaseste limita adecvata cuplului vostru apare plictiseala, dezinteresul, neimplicarea. Aceste consecinte sunt greu de gestionat si cel mai probabil impinge unul dintre parteneri la infidelitate. Apare la orizont divortul. 

 

Abuzurile

Se intampla uneori ca in cuplu sa aiba loc abuzuri. Acestea pot fi – violenta fizica, verbala, neglijarea, abandonul, etc.  Ele pot sa afecteze partenerul sau partenera, copiii rezultati din casnicia celor doi, persoanele in varsta din familie. Abuzurile trebuie combatute de la primele semne. Uneori nu violenta fizica lasa rani adanci in suflet, ci cea verbala si neglijarea. Atunci cand te casatoresti e bine sa tii minte ca o faci la bine si la rau. Ca intri in casnicie ca sa iubesti, ca sa respecti si ca sa ajuti partenerul de viata. In clipa in care pierzi din vedere fundamentele casniciei, mai poti sa ai pretentia ca aceasta sa mearga bine?

 

Comunicarea

Lipsa comunicarii poate fi o reala problema in casnicie si in afara ei. Comunicarea reala inseamna sa poti stabili o relatie functionala cu partenerul tau de viata. Inseamna sa va puteti pune de acord in multe privinte, inseamna sa va cunoasteti, inseamna sa stabiliti o legatura stabila si solida ca de la suflet la suflet. Daca schimbati doar vorbe, nu inseamna ca voi comunicati.

 

Conflictul

In fiecare casnicie sunt momente bune si momente rele. Casniciile solide trec destul de usor peste momente dificile. Celelalte baltesc in conflict, nu trec niciodata peste problema pe care au avut-o. Aceasta stare permanenta de conflict, de repros, de mustrare si nemultumire este una dintre cele mai daunatoare probleme care pot aparea intr-o casnicie. Rezolvati problema intr-un mod multumitor (mediati situatia, puteti chiar cere ajutor) si treceti peste ea. Daca bateti pasul pe loc nu exista viitor pentru voi ca si cuplu.

 

Infidelitatea

In fiecare zi ambii parteneri trebuie sa spuna NU multor tentatii. Daca relatia dintre ei este una solida, vor reusi sa-si pastreze sentimentele unul pentru celalalt. Daca nu, relatia dintre ei se va deteriora. Fie repede (la descoperirea infidelitatii), fie treptat – prin erodarea relatiei dintre ei. Daca nu mai e iubire si respect, care functioneaza ca un combustibil pentru casnicie, atunci aceasta se va comporta ca un motor care bate in gol. Va claca la un moment dat.

 

Identitatea

Identitatea e un aspect complex. Iti dai seama ca ai avut-o atunci cand esti pe cale sa o pierzi si esti gata sa lupti pentru ea. Atunci cand un partener renunta la multe lucruri importante pentru el/ea pentru binele relatiei si pentru linistea din cuplu, treptat isi pierde identitatea. Poate tocmai acea parte a identitatii care a fost atragatoare la inceput. Pierde o parte din sine. De aceea, trebuie analizat cu atentie ce compromisuri faci pentru binele relatiei dintre voi si cand te opresti, pana unde mergi, cat poti sa renunti asa incat sa nu traiesti in regrete mai apoi.

 

Desi e greu de crezut, doar o parte dintre cuplurile cu probleme vor sa salveze relatia dintre ei, sa o puna pe baze noi. Cealalta parte renunta pur si simplu, ca si cum nimic n-ar mai conta. E cu atat mai dureros cu cat adesea in aceste separari sunt implicati si copiii. Acestia raman cu rani sufletesti si traume care ii afecteaza multi ani dupa ce divortul sau separarea parintilor s-a incheiat. Cautati sa salvati relatia dintre voi asa incat ranile existente sa se poata inchide. Sa gasiti cu totii vindecare si restaurare.