Durere vs. depresie. Cum recunosti boala daca se instaleaza in urma pierderii cuiva drag

Durere

Pierderea cuiva drag este o trauma pentru multi dintre noi. Fiecare se raporteaza diferit la pierderea suferita, insa e normal sa simti durere, tristete, separare de persoana draga. Si nu e usor. Numai ca adesea se ajunge de la durere la depresie si nimeni nu-si da seama. Durerea si tristetea se estompeaza pe masura ce trece timpul. Depresia e ceva care aparent seamana cu durerea, dar nu trece pe masura ce trece timpul. Se adanceste, te invaluie, iti schimba modul de a te raporta la viata si la moarte. Te izoleaza de cei dragi, te impiedica sa faci lucrurile cotidiene, te submineaza treptat. Scopul acestor randuri este sa te ajute sa faci diferenta intre durerea pierderii cuiva drag si instalarea depresiei. Daca e vorba de cea din urma, trebuie sa ceri ajutor de specialitate pentru ca nu trece de la sine. Oricat ne-am dori cu totii acest lucru.

Durere vs. depresie

Sunt 3 diferente majore care te poate ajuta sa faci diferenta intre durere si depresie.

  • Durata simptomelor. Durerea pricinuita de pierderea cuiva drag se diminueaza treptat. Pe masura ce trece timpul iti e mai usor sa accepti ca respectiva persoana nu mai este alaturi de tine. Nu o uiti, dar intelegi ca trebuie sa mergi mai departe. Daca este depresie starea pe care o ai nu se imbunatateste. Este la fel de intensa sau chiar mai intensa decat in momentul traumei. Si situatia nu se va schimba decat daca ceri ajutor. Problema e ca un depresiv nu-si da seama ca e depresiv decat daca ii spune cineva.
  • Acceptarea ajutorului. Cand esti indurerat primesti ajutorul cuiva, indiferent care ar fi acesta. Poate doar te asculta si-ti da un servetel ca sa-ti stergi lacrimile dar ii vei aprecia prezenta si gestul. Te vei folosi de orice mana intinsa asa incat sa revii la viata pe care o aveai inainte de pierderea celui drag. Daca esti depresiv te izolezi de toata lumea si nu mai vrei decat sa fii lasat in pace. Nu-ti trebuie ajutorul nimanui pentru tu nu vrei de fapt nimic. Nu vrei sa iesi din starea in care te afli.
  • Functionare cotidiana. Durerea iti poate afecta functionarea cotidiana pentru o vreme. Dar treptat revii la lucrurile pe care trebuie sa le faci. Realizezi ca e nevoie de tine si iti reiei indatoririle casnice si sociale. Daca esti depresiv nu mai manifesti vreun interes fata de cotidian. Nu realizezi ca ti se simte lipsa, ca unele lucruri sunt lasate in parasire daca nu le faci tu. Nu mai ai grija de tine si nici nu mai vezi vreun sens in face toate lucrurile marunte.

In concluzie

Exista si o stare mixta de durere depresiva care seamana foarte mult cu depresia, fara ca boala sa se fi instalat pe deplin. Chiar si in aceasta situatie e necesar sa ceri ajutor de specialitate. Cineva din familie sau dintre prieteni poate cere ajutor pentru tine, dar nu poate urma tratamentul necesar in locul tau. Deci e nevoie de cooperare. In speranta ca randurile parcurse au adus putina lumina in aceasta situatie dureroasa si confunza, iti recomandam sa nu amani sa ceri ajutor. De asta depinde calitatea vietii tale.