Echiparea pentru succes. 5 atribute ale coachingului de performanta care provoaca schimbari pozitive
Lumea in care traim e volatila, incerta, complexa si ambigua. Riscul de automatizare a locurilor de munca a crescut mult in ultimii ani. Coaching-ul se integreaza perfect in acest peisaj si este probabil mai valoros si mai necesar ca oricand. Iata cum anume provoaca acesta schimbari pozitive in vietile noastre ale tuturor, ca angajati intr-un proces de performanta la locul de munca si in viata personala.
-
Creste constientizarea
Prin utilizarea unor intrebari puternice concepute pentru a castiga claritate si intelegere, coach-erii sunt capabili sa obtina gandirea reflexiva si constiinta de sine, un aspect cheie al inteligentei emotionale, la persoanele cu care lucreaza.
Constiinta de sine include urmatoarele patru elemente:
- capacitatea de a intelege trecutul si de a invata din acesta, consecinta fiind imbunatatirea relatiilor actuale;
- deschiderea la propriile sentimente dar si la ale altora, reducand astfel conflictele si comunicarea gresita;
- capacitatea de a reflecta la situatii inainte de a reactiona la acestea, dezvoltand abilitati de gestionare a relatiilor;
- abilitatea de a face alegeri adecvate intr-un mod rational prin aprecierea modului in care propriile noastre credinte ne pot influenta comportamentul.
Coach-ul reflecta ceea ce a spus clientul si prin intrebari menite sa provoace reflectia se obtine o invatare mai profunda si o constientizare sporita, ambele fiind esentiale pentru dezvoltarea personala.
Constientizarea de sine duce la o mai mare acceptare de sine si la incredere in sine. acest lucru a condus la imbunatatirea abilitatilor de conducere si management, la asertivitate, la intelegerea diferitelor puncte de vedere si chiar la gestionarea stresului si la un mai bun echilibru munca / viata privata.
-
Imputernicirea clientilor
Deoarece procesul de coaching este centrat pe client si condus de clienti, acestia se afla pe scaunul soferului si sunt imputerniciti sa vizualizeze, sa creeze si sa aleaga ruta pentru a ajunge la destinatia dorita. in plus, deoarece clientii isi determina propriile obiective si elemente de actiune, ei sunt mai motivati sa se angajeze si sa ia masuri pentru a crea schimbari pozitive.
Procesul de coaching pozitioneaza coach-ul pe o pozitie de facilitator. El ajuta clientii sa descopere invataturile pentru ei insisi. aceasta este o diferenta semnificativa fata de instruire sau consultanta caz in care instructorul sau consultantul este expertul care ofera toate raspunsurile.
-
Psihologie pozitiva si coaching bazat pe puncte forte3
Multi coach-eri incorporeaza psihologia pozitiva in metodele lor de lucru. aceasta se concentreaza pe punctele forte si emotiile pozitive care permit oamenilor sa prospere si sa duca vieti semnificative.
Cand clientii se confrunta cu o situatie dificila, psihologia pozitiva le poate schimba perspectiva, deoarece se bazeaza pe premisa ca au deja capacitatea de a depasi obstacolul, consolidand punctele forte si rezistenta clientilor, propulsandu-i astfel inainte.
Folosirea unei abordari bazate pe puncte forte poate ajuta clientii sa-si atinga cel mai mare potential, facandu-i sa-si recunoasca abilitatile naturale si sa dezvolte in continuare aceste talente. subliniind succesele spre deosebire de deficiente, antrenorii pastreaza clientii motivati si imputerniciti sa continue sa se dezvolte singuri.
-
Orientat spre prezent si viitor
Coaching-ul, spre deosebire de terapie, nu este preocupat de motivul pentru care s-a intamplat ceva sau de trecut. Coachingul nu pune accentul pe emotii negative sau experiente din trecut. ii ajuta pe clienti sa creada ca orice este posibil in ciuda oricaror neajunsuri pe care le-ar fi putut intampina in trecut si subliniaza orientarea inainte.
Nu numai ca coachingul incorporeaza stabilirea obiectivelor si anticipeaza modalitati de a depasi barierele in calea atingerii obiectivelor, ci se adreseaza si clientului in ansamblu. aspectele de constientizare si abilitare mentionate mai devreme dezvolta inteligenta emotionala care ii permit clientului sa nu abordeze doar o situatie dificila in prezent, ci mai degraba sa-i echipeze pentru succes pe tot parcursul vietii.
-
Resposabilizarea clientilor si sarbatorirea micilor victorii
Un beneficiu cheie oferit de coaching este capacitatea coach-erilor de a resposabiliza clentii in atingerea obiectivelor stabilite. Coach-ul sprijina clientii pe perioada transformarii, ajutandu-i sa sarbatoreasca micile victorii. acest lucru ajuta la mentinerea clientilor motivati si imputerniciti sa isi atinga obiectivele.
Acum ca am ajuns la final, cu siguranta intelegi mai bine cum functioneaza coachingul de performanta. Daca si tu iti doresti sa-ti atingi potentialul maxim, sa depasesti orice bariera si sa fii echipat pentru succes pentru tot restul vietii, te asteptam la sedintele de coaching pe care le organizam la cabinet. Vei vedea ca merita orice investitie in propria persoana.