Eco-anxietatea. Anxietatea produsa de calamitati naturale

Anxietatea poate avea multe cauze. In lumea complexa si plina de pericole in care traim ne ingrijoram de multe lucruri. Mai ales de lucrurile pe care nu le putem controla in niciun fel precum: cutremurele, seceta, avalansele, alunecarile de teren, inundatiile, tornadele, uraganele, viscolul si schimbarile climaterice. Aceasta din urma poarta numele de eco-anxietate. Fiecare calamitate in parte poate produce si fobii specifice.

Sunt anumite zone din lume si din tara care sunt mai predispuse la anumite calamitati asa ca frica pe care o genereaza este mai pronuntata, de exemplu zona Vrancea de la noi si frica de cutremure. Interesant este ca unele persoane s-au temut o vreme de ele iar apoi au gasit o cale de a se raporta mai sanatos la ele – „daca nu exista daune si nici morti atunci n-am de ce sa ma ingrijorez”. Desigur, capacitatea fiecaruia de adaptare este foarte importanta, dar ce fac acele persoane care de ani de zile traiesc cu frica de calamitati? Neaparat sa ceara ajutor medical de specialitate pentru ca anxietatea si fobia sunt boli care nu trec de la sine. Este necesar un tratament medicamentos personalizat si de sedinte de psihoterapie de recuperare.

Si daca pacientul n-are bani? Sau n-are acces la psiholog?

Suntem intr-o perioada dificila din punct de vedere financiar si multi ar cere ajutor dar se tem ca nu-si permit. Sau locuiesc in zone fara medici de specialitate. Daca au acces la internet inseamna ca isi pot rezolva problemele prin sedinte online. Important este sa indrazneasca pentru ca sigur se gasesc solutii. Psihologii sunt si ei oameni si cunosc dificultatile cu care se confrunta pacientii lor, asa ca sunt flexibili.

In plus exista documentatii online care va ajuta sa va intelegeti boala, recomandari practice despre cum sa va raportati sanatos la cauza problemei, grupuri online de sprijin pentru cei afectati, etc. Este necesar un singur drum la psihiatru pentru diagnostic si prescrierea unui tratament medicamentos dupa care sedintele de recuperare se pot face online. Scapati astfel de multe drumuri la cabinete si de cheltuiala aferenta. Problema voastra va ramane privata, pentru ca participarea la sedintele de recuperare se face de acasa.

Daca este lasata netratata, anxietatea (si fobia) se va accentua in asa masura incat va interfera cu viata cotidiana – relatiile in familie vor fi afectate, la fel si cele de la munca, scoala si cu prietenii. Din cauza bolii toata viata va va fi data peste cap. Sigur nu vreti asta asa ca daca v-ati recunoscut problema in randurile de mai sus, nu ezitati sa cereti ajutor.

 

Psihoterapia scurta strategica este o metoda sigura si rapida de recuperare din probleme psihologice, fie ca e. vorba de anxietate, fobie sau altceva. Contactati-ne la cabinet pentru programare.