Esti o mama toxica? Reevalueaza-te si cere ajutor de specialitate

toxica

O mama toxica este aceea care nu isi intelege rostul ca mama sau, daca il intelege, nu are capacitatea de a pune in aplicare ceea ce ar trebui sa faca. Practic, ea nu face decat sa se comporte copilareste atragand asupra ei atentia care in mod normal s-ar revarsa asupra unui copil. Crede ca totul i se cuvine si daca e cineva care o contrazice devine invidioasa pe cel care primeste ceea ce ea crede ca ar fi trebuit sa primeasca ea. Nu gaseste vorbe bune pentru cei din jur sau pentru copii, pentru ca este mult prea preocupata sa critice. Ii intoarce pe cei din familie unii impotriva celorlalti si cand nu-i ies planurile joaca eficient rol de victima.

Se poate chiar mai toxica decat atat

Si ca si cum toate aceste lucruri nu ar fi suficiente, o mama toxica poate face chiar mai mult rau. Iti pune intrebari de forma, pentru ca nu te lasa sa-i raspunzi. Raspunsul nu conteaza pentru ea. Are momente cand se apropie sau se departeaza in mod nesanatos de copii sau de alti membri ai familiei. Comportamentul acesteia nu are o directie previzibila, stabila. Nici ea nu stie foarte exact ce anume isi doreste. Reactioneaza frecvent la impuls. Nu stie sa se raporteze la copii conform varstei lor, dar nici la adulti. Relatiile pe care le are cu membrii familiei sunt inadaptate, ele exista doar pentru a servi scopurilor sale. Nu reuseste sa-si asume vreo responsabilitate. Practic nu te poti baza pe ea pentru ca te lasa balta. Si chiar si atunci cand ea greseste ceva in mod flagrant, tot ea e victima.

Merita sa te schimbi. Viata ta se va imbunatati vizibil

Daca te recunosti in aceste randuri in mod cinstit fata de tine insati, inseamna ca ai nevoie de ajutor. Reevalueaza-ti relatia cu membrii familiei, mai ales cu copiii tai. Vezi unde ai gresit, invata sa-ti ceri iertare si incearca sa indrepti si sa recuperezi orice relatie ranita sau franta. Copiii tai chiar au nevoie de mama lor. Dupa ce iti faci aceasta evaluare si dai tot ce poti da, cere ajutorul unui specialist care sa te ajute la reasezarea ta pe baze noi, stabile si folositoare. Probabil ca va fi un proces de durata, dar daca vrei intr-adevar sa fii o mama buna si sa ai o familie fericita merita orice efort.  

Pe masura ce vei discuta cu un specialist vei intelege si motivele pentru care te-ai comportat asa. Poate ca este vorba de o trauma din copilarie, poate ca ai avut un model deficitar in propria mama, poate ca au fost niste piedici peste care n-ai reusit sa treci. Oricare ar fi motivul comportamentului toxic pe care l-ai avut pana acum, exista rezolvare. Numai sa ceri ajutor in cel mai scurt timp.