Factori care declanseaza anxietatea. Care sunt si cum sa le faci fata

Am spus de multe ori ca traim vremuri complicate si, din pacate, nimeni nu poate sa ma contrazica. Nu e deloc usor de suportat sa avem razboi la nordul tarii, amenintarea unei crize alimentare pe langa cea sanitara (care nu s-a incheiat) si financiara care ne tot preseaza. Creste inflatia, cresc ratele, cresc chiriile, cresc preturile la alimente si facturi. Ne vedem nevoiti sa renuntam la unele lucruri cu care ne obisnuiseram. Firmele intra in faliment, inclusiv firme mari si cu traditie. Oamenii raman fara serviciu si se intreaba cum vor trai de acum inainte. Nici scoala copiilor nu mai e ce stiam noi si nici ce ar trebui sa fie. Se dau legi impotriva noastra care trec usor prin parlament si ne pomenim ca trebuie sa le respectam.

Si tot ce am spus mai sus nu sunt decat cateva exemple de factori de stres foarte seriosi care declanseaza anxietate. Chiar si persoanele care pana acum au facut fata la multe situatii grele, acum simt ca nu mai au putere. Nu mai vad nicio speranta la orizont. Vremuri complicate, vremuri tulburi, care ne afecteaza serios fara ca noi sa putem avea vreun control asupra lor. Ne fuge presul de sub picioare… 

Si noi ce-ar trebui sa facem? 

Buna intrebare! Inainte de toate, ar trebui sa ne dam seama ca daca ne agitam si ne intristam excesiv nu ne ajuta cu nimic. Cumva trebuie sa ne limpezim gandurile si sufletele. Trebuie sa tragem linie peste tot ce a fost si cum a fost. Acea etapa din vietile noastre s-a incheiat. De acum inainte vietile noastre sunt diferite. E usor de acceptat? Nu, nici vorba. Dar nu avem de ales. Ne alegem cu frustrari, cu planuri schimbate si poate ca am muncit la ele ani de zile. Stiu. Nu are cum sa fie usor. Dar nici daca ne agatam de ce a fost si n-o sa mai fie nu ne ajuta cu nimic. Trebuie sa ne invatam sa luam lucrurile asa cum sunt, sa le apucam cat de bine putem si sa mergem inainte incercand sa traim cat de cat normal. Daca nu putem sa ne schimbam gandirea si asteptarile trebuie sa cerem ajutor. Chiar si ajutor medical daca e necesar. De aceea sunt psihologii, psihoterapeutii, consilierii, etc. Sa ajute in astfel de situatii cand omul singur nu-si mai poate gasi linistea si fagasul normal al vietii. 

Si pe mai departe ce sa facem? Sa fim pregatiti pentru orice!

Nici asta nu-i un lucru usor, nu-i asa? Cum sa fim pregatiti pentru orice? E posibil asa ceva? Trebuie sa devina posibil daca pana acum n-a fost posibil. De cate ori avem asteptari de la oameni, situatii, de la viitor riscam sa ne prinda vulnerabili si sa avem de suferit intr-un fel sau altul. Trebuie sa ne reinventam modul de gandire. Sa fim foarte realisti, mereu gata sa facem eforturi sa avem grija de noi, de familiile noastre si de toti cei dragi. Sanatatea, siguranta, cele necesare vietii coditiene sunt lucruri importante. Trebuie sa renuntam la orice nu este necesar, chiar si mici placeri.

Ce viata o sa fie asta? Una noua la care nu s-a asteptat nimeni si pe care nu si-a dorit-o nimeni. Din pacate a venit peste noi si ne-a invadat. Este razboi in sufletele noastre, unul intre ce a fost si ce va fi. Viitorul ne pare rece, urat. Ca un monstru care vrea sa ne inghita. Teama de el e intemeiata, dar ca vom continua sa ne temem de acest monstru inseramna sa murim in sufletele noastre in fiecare zi cate putin. Trebuie sa fim curajosi, sa luptam in fiecare zi cu orice necaz, problema sau ingrijorare. 

 

Si daca ne simtim descurajati, coplesiti, dezorientati sa intelegem ca nu e nicio rusine sa apelam la psihologi. Acestia ne pot ajuta acolo unde altii nu pot. Si vom reusi impreuna sa gasim solutii.