Familiile tinere si adaptarea la viata impreuna. Probleme si solutii

tinere

Majoritatea tinerilor intra in casatorie si in viata de familie fara sa stie exact la ce sa se astepte. Fiecare se asteapta ca partenerul sa-l faca fericit, sa-i ofere totul si casnicia lor sa fie o poveste cu final fericit. Din pacate lucrurile nu stau asa. Mai mult de jumatate din familiile tinere vor sfarsi in divort. Poate ca daca s-ar face o pregatire inainte de casatorie, tinerii (si mai putin tinerii) n-ar mai ajunge in impas.  

Unii nu stiu ca ar trebui sa se pregateasca pentru viata de familie. Altii considera ca stiu deja ce presupune. Iar altii citesc 1-2 carti pe tema asta si cred ca stiu totul.

 

Administrarea banilor

De la bani pornesc multe probleme in cuplu. Daca sunt putini, nu stiu sa-i prioritizeze. Din lipsa lor tanarul cuplu poate ca sta la parinti si de aici apare presiunea generatiei varsnice asupra celei tinere. Unele cupluri tinere se muta de la parinti in scurt timp de la casatorie. Stau cu chirie. Dar ei n-au mai gestionat banii pana acum. Nu stiu cum sa-i imparta, cum sa se incadreze in limita celor pe care ii au. Pot ajunge la imprumuturi pripite, la credite care sa-i chinuie poate zeci de ani. Multi zic ca e mai bine sa platesti pentru propria casa decat sa dai chirie si se grabesc sa se inscrie in programe de genul Prima Casa. Idea nu e rea, singura problema apare atunci cand nu mai ai serviciu dar trebuie sa platesti ratele. Acestea au fost doar cateva exemple de probleme legate de administrarea banilor care practic aduc tinerele cupluri la ananghie.

 

Gestionarea treburilor curente

Treburile de fiecare zi ar trebui facute in mod egal (sau cat de cat cinstit) de catre ambii parteneri. Piata, gatit, curatenie, spalat, plata facturilor, reparatiile care sunt necesare ocazional. Daca le face mereu aceeasi persoana, pe durate indelungate, atunci in cuplu se vor acumula frustrari nebanuite. Lipsa ajutorului la treburile casnice si la plata facturilor reprezinta motiv de divort. Si chiar pare intemeiat. Bineinteles ca treburile trebuie impartite. Fiecare sa faca ceva anume: daca sotia face piata, gateste si calca rufe sigur si sotul ar putea sa se ocupe de dat cu aspiratorul, reparat defectiunile prin casa si platit facturile (asta e chiar simplu, pentru ca se poate face si online). Sunt solutii daca amandoi inteleg sa se implice in bunul mers al treburilor din familia lor.

 

Familiile tinere si lipsa timpului impreuna

Daca si sotul si sotia lucreaza ore nenumarate in fiecare zi e de inteles ca nu mai au timp pe care sa-l petreaca impreuna. Iar cand in sfarsit sunt impreuna sunt prea obositi ca sa mai aiba ce darui celuilalt. Poate ca in felul asta se fac bani (si daca ai rata la casa sau la masina chiar vrei sa faci bani) dar tot in felul asta se distruge si cea mai frumoasa relatie de dragoste dintre soti. Trebuie sa impuneti o masura, pentru ca altfel familia voastra ajunge la colaps. In cele mai multe cupluri sotul se ocupa sa faca bani, iar sotia sa gestioneze casa. Pare o solutie buna, dar nu e. Pentru ca tot nu pot petrece timp impreuna. Si treptat se acumuleaza frustrari. Fie se ajunge la certuri deschise, fie la comportamente frustrate, pasiv-agresive. Daca in primii ani de la casatorie se nasc si copii, iar sotia ramane acasa pentru a-i creste, se ajunge chiar la frustrari suplimentare. Sotul ajunge sa nu contribuie cu nimic (ca prezenta) la cresterea copiilor, iar sotia se vede neimplinita in plan profesional.

 

Scaderea interesului pentru partener (a)

Atunci cand esti la munca 8-10 ore in fiecare zi aproape ca uiti cum arata ochii partenerului de viata. Si nu degeaba se spune ca “ochii care nu se vad, se uita”. Incepi sa te bucuri de complimentele colegilor, sa-ti doresti prezenta lor, sa iesiti impreuna. Si de la o relatie colegiala, amicala, se ajunge la flirt si la infidelitate. Chiar nu-i decat un pas pe care unii il fac cu mare usurinta. Infidelitatea este si ea motiv important de divort. Dar se poate evita, daca iti dai seama in timp util catre ce anume se indreapta viata ta (personala si de familie).

 

Egoismul. Incapacitatea de renuntare la sine

Egoismul are radacini adanci in felul in care a fost educat fiecare partener si in asteptarile pe care le are de la celalalt. Desi rar se spune asta, o relatie de durata se intemeiaza pe renuntarea la sine. Te casatoresti nu pentru ca celalalt sa te faca fericit ci pentru ca tu sa-l / s-o faci fericit(a). Reusita casniciei tale incepe cu tine. Daca tu oferi, nu va dura mult si va incepe si celalalt sa ofere. Pentru ca tu oferi un model de comportament. Poate ca e nevoie de ceva timp, dar lucrurile se vor schimba in bine. Intra in casatorie cu sinceritate, cu deschidere, gata sa faci un efort pentru partener si pentru familia voastra. Atunci cand vi se vor naste copii, veti stii ce educatie trebuie sa le oferiti. E necesar sa rezolvati problemele pe care le aduceti cu voi din viata de dinainte de casatorie inainte sa aveti copii. Pentru ca dupa aceea nu veti mai avea la fel de mult timp si energie pentru a le rezolva. Nu, nu e imposibil sa le rezolvati si dupa aceea. Sunt cupluri care au facut-o si au reusit. Doar ca va fi mai greu.

 

In loc de concluzie

Asadar, dragi cupluri tinere, ajustati-va asteptarile, dorintele, nevoile tinand cont de partener. Prioritizati asa incat sa nu scapati din vedere lucruri importante si… bucurati-va unul de celalalt. Fiti impreuna cu adevarat. La bine si la greu, asa cum ati promis.