Femeile au nevoie de mai mult somn. Si barbatii suprasolicitati la fel

somn

Si tie iti place sa te rasfeti in pat mai mult timp sambata dimineata? In cursul saptamanii te dai jos din pat morocanoasa si simti ca ar trebui sa mai dormi cateva minute ca sa te simti fresh? Pai, e eplicabil. Tocmai ai dovedit-o cativa cercetatori de la Universitatea Duke din Carolina de Nord si de la Universitatea Loughborough din Anglia. Femeile au nevoie de mai mult somn

Femeile sunt… multitasking

Din cauza ca femeile fac mai multe lucruri in acelasi timp ele folosesc mai multe zone cerebrale concomitent. Creierul oboseste si are nevoie de refacere. Fiindca a fost folosit intens dureaza cu 20 de minute mai mult in fiecare zi ca o femeie sa se simta odihnita. Adica in loc sa doarma 7 ore, s-ar simti mai bine daca ar dormi 7 ore si 20 de minute. O situatie similara se poate intampla si in cazul unui barbat care are un job solicitant si e obligat sa ia mereu decizii importante.

Explicatia stiintifica pentru starea de morocaneala

Iata de ce cand te duci sa pregatesti micul dejun pentru familie trebuie sa incepi cu o cafea tare pentru tine. Insa, mai mult decat atat, trebuie sa-ti reorganizezi orarul de somn asa incat sa fii odihnita corespunzator. Daca vei continua sa te suprasoliciti ca si pana acum risti sa ajungi la afectiuni cardiace, psihice (depresie, axietate), infarct, inflamatii in organism, migrene, tulburari de somn. Unii cercetatorii avertizeaza ca deficitul de somn epuizeaza organismul si-l face vulnerabil chiar si la boli precum cancerul.  

Rolul unui pui de somn in cursul zilei

Treburile cotidiene te impiedica sa dormi putin mai mult in fiecare dimineata? Sau sa mergi la culcare putin mai devreme? Incearca sa gasesti loc in cursul zilei unui somn de 30 – 90 de minute pentru recuperare. De fapt, o sa vezi ca un pui de somn de jumatate de ora in intervalul 13-16 te va ajuta sa te simti odihnita, fresh, recuperata pe deplin.

Incearca si tu! Noi am incercat si ii recunoastem beneficiile.