Fobia – ce este si cum se manifesta?

fobia

Fobia este o problema frecventa. Atat persoanele care sufera de fobie cat si cei care sunt in preajma lor, realizeaza la un moment dat ca fricile care stau in spatele fobiilor sunt unele irationale sau cel putin exagerate. Chiar daca sunt si pericole reale cu care ne confruntam pe parcursul vietilor noastre, daca traim cu frica lor inseamna sa traim numai pe jumatate.

In functie de cauza fricilor pacientilor s-a facut si o clasificare a celor mai raspandite fobii.

Agorafobia

Este definita ca fiind frica de spatii publice si de aglomeratii umane. Agorafobia nu este neaparat frica de oameni cat de faptul ca in cazul unei situatii de urgenta persoanele cu fobie nu pot “evada”, nu au cum sa se salveze. Poate fi vorba de banalul mers la piata, la gara sau la banca – frica pe care o persoana cu fobie o resimte este una puternica. Este stiut faptul ca agorafobia afecteaza mai mult femeile decat barbatii, iar daca boala nu este tratata se poate ajunge pana acolo incat pacientul nu mai poate iesi din casa. Vestea buna este ca o majoritate covarsitoare a celor cu agorafobie s-au vindecat si pot duce o viata normala. 

Fobia sociala sau anxietatea sociala

Aceasta nu este timiditate. Multe persoane sunt timide cand sunt de varste tinere, dar pe parcurs depasesc situatia. Fobia sociala este constientizarea de sine intr-o forma acuta lucru care paralizeaza pacientul din punct de vedere relational. Acesta se teme sa nu se faca de ras in incercarea de a stabili relatii cu ceilalti si prefera sa se izoleze treptat de oameni. Afecteaza deci relatiile interpersonale pe termen lung.

Fobia specifica

(claustrofobia, acrofobia, zoofobia, etc.) 

Este destul de des intalnita situatia in care o persoana nu suporta sa stea in spatii inchise. Adevarul e ca e incomod sa te misti si e explicabila senzatia pacientilor. Dar una este sa simti disconfort si alta este sa nu poti suporta sa circuli cu liftul cateva minute. Este vorba aici de o perceptie exacerbata. Acrofobia poate iesi la iveala atunci cand o persoana cu fobie vrea sa urce niste scari banale, nu neaparat cand ajunge pe varf de munte. Zoofobii nu suporta anumite animale precum paianjenii, serpii, etc. Unele vietati pot fi antipatice dar nu te poti speria de ele doar pentru faptul ca acestea exista. Atata timp cand nu se afla in spatiul tau, poti sa traiesti fara sa-ti fie frica vreodata de ele.

O persoana care sufera de fobii va incerca mereu sa ascunda acest lucru. Se rusineaza de fricile sale, fiind chiar dispusa sa-si schimbe viata numai sa reuseasca sa le ascunda cat mai bine. Dar, cu cat amana tratarea fobiilor, cu atat pierd mai mult din abilitatile sale de socializare, comunicare, etc. In cazuri severe pot sa ajunga chiar sa-si piarda locul de munca, pentru ca nu mai pot functiona normal.   

Cere ajutor daca randurile de mai sus au rezonat cu situatia ta. Poti sa te vindeci si sa duci o viata normala, asa cum stim sigur ca iti doresti.