Psihologica sau psihiatrica? Afla cat de grava este fobia ta

E psihologica sau psihiatrica fobia ta? Ti se pare foarte directa intrebarea? Da, este. Pentru ca din copilarie si pana la varsta adulta avem temeri. Unele sunt mai mici si trec repede. Altele ne pot marca pentru tot restul vietii. Aspecte comune ale fiecarei zile pe care o traim ne pot afecta sau chiar speria intr-un mod specific fiecaruia dintre noi.

 

Fobie psihologica vs psihiatrica

Poti sa spui ca suferi de o fobie atunci cand nu ai capacitatea de a te confrunta cu sursa fricii tale. Abia atunci frica devine de natura psihologica. Constientizezi ca exista o problema in aceasta privinta, dar poate ca nu iei masuri imediat. Nu simti nevoia sa iei masuri, pentru ca esti de parere ca te poti descurca. Problema e ca frica se adanceste si daca ajungi in ipostaza de a nu-ti mai putea duce pana la capat indatoririle zilnice (la scoala, la serviciu) inseamna ca fobia ta a depasit competentele psihologiei si intra in raza de activitate a psihiatriei.

 

Confruntarea duce la vindecare

Daca persoana afectata de fobie are inca suficienta vointa pentru a se confrunta cu sursa fricii sale inseamna ca este pe drumul cel bun: va gasi vindecare. Confruntarea este esentiala atunci cand urmezi un tratament pentru tulburari anxioase, in cazul de fata pentru fobie. Cu cat te confrunti cu ea mai des si mai eficient cu atat starea de angoasa se diminueaza. Si poate ajunge pana la un nivel tolerabil, relativ normal.

 

Manifestari somatice

La inceput vei suferi de manifestari somatice ale fricii tale, asa ca nu trebuie sa te sperii suplimentar. E bine sa stii ca acest lucru se va intampla, asa se manifesta organismul tau atunci cand esti tulburat si ai motive personale de frica si preocupare. Vei simti disconfort, vei avea puls accelerat si respiratia va fi accelerata. Poate chiar sacadata. E posibil sa simti ca “te lasa” picioarele si sa-ti pierzi echilibrul. Aceste stari sunt rezultante ale unor mecanisme interne ale corpului tau.   

Daca pana acum nu ai consultat un specialist dar te recunosti in randurile de mai sus, inseamna ca trebuie sa ceri ajutor. Nu mai amana, fa-ti o programare.