Gandirea polarizata, o distorsiune cognitiva care iti alimenteaza anxietatea

Intr-un articol anterior iti aduceam in atentie cateva lucruri legate de catastrofizare, o distorsiune cognitiva ce alimenteaza anxietatea. Continuam acum cu gandirea polarizata. 

Ce este gandirea polarizata si de ce e daunatoare

Aceasta se petrece atunci cand in orice situatie cu care te confrunti imparti lucrurile doar in 2 categorii, bine si rau. Din punctul tau de vedere nu exista situatii sau rezultate intre cele doua extreme. Acest mod de a vedea lucrurile iti ridica mult standardul de asteptari si odata cu el si nivelul stresului. Gandirea polarizata te face sa-ti construiesti viitorul pe baza unui singur eveniment.

De exemplu, iti doresti mult sa intri la facultate si toate asteptarile tale se leaga de acest lucru. Dar exista si situatia in care nu intri la respectiva facultate. In loc sa vezi ca sunt si alte oportunitati sau cai de urmat tu ramai ancorat in aceasta unica speranta si plan. Se intampla foarte rar ca vietile noastre sa se desfasoare numai pe culmile reusitei. Adesea nu se desfasoara nici in cele mai adanci tragedii. Ci undeva intre cele doua extreme. 

Realitatea e diferita

Lucrurile vor incepe sa se schimbe atunci cand iti vei da seama ca pana si valorile si planurile tale se pot schimba de la un sezon al vietii la altul. La fel si ale celor din jurul tau. E mult mai bine sa fii pregatit fie ca reusesti, fie ca nu. Constientizeaza ca sunt lucruri pe care nu le poti controla si ca desi pare o neputinta e necesar sa te impaci cu ea. Nu trebuie sa-ti mai faci planuri in termeni absoluti pentru ca risti sa fii dezamagit si sa transformi orice nereusita intr-o trauma. 

Cere ajutor

Daca ai realizat si tu ca ceva nu e in regula si ai incercat sa te schimbi dar n-ai reusit, cere ajutor la cabinetul de terapie scurta strategica. Iti poate fi de un real folos. Vei invata sa gandesti lucrurile in termeni noi, mai practici si viata ta interioara va deveni mai confortabila si mai placuta.