Implicarea parintilor in recuperarea logopedica a copiilor
A fost o vreme in care parintii nu se implicau in recuperarea logopedica a copiilor, pentru nu considerau ca sunt probleme reale. Unii nici nu le bagau in seama. Altii erau de parere ca vor trece pe masura ce copilul creste, invata sa vorbeasca si apoi se integreaza in procesul de invatamant. Majoritatea copiilor se recuperau treptat, dar nu toti. Unii ajungeau adulti dar tot se balbaiau, terminau cu greu o scoala si nu pentru ca nu aveau inteligenta necesara ci pentru ca aveau probleme logopedice nerezolvate.
E nevoie de parinti si de logoped
Ca parinte trebuie sa stii ca un procent relativ mic de copii chiar au nevoie de ajutor logopedic asa incat sa-si atinga potentialul pe care il au in vorbire, scriere, citire, invatare, relationare. Daca observi ca cel mic are o neputinta sau o suferinta indicat este sa ceri ajutorul unui logoped. Acum sunt specialisti in toata tara si puteti apela la ei pentru ajutor. Insa, daca duceti copilul la un logoped nu inseamna ca implicarea voastra ca parinti s-a terminat. Copilul are nevoie de parinti la fel de mult ca de logoped pe durata recuperarii si dupa aceea. Parintii petrec mai mult timp cu copilul decat logopedul si pot participa la procesul de recuperare cu observatiile lor referitoare la comportamentul copilului si la lucrurile pe care treptat le depaseste. Practic, parintii pun la curent logopedul cu privire la rezultatele procesului de recuperare, pentru ca direct de la copil informatiile obtinute sunt limitate.
Cereti ajutor fara intarziere
In prezent, unii parinti amana sa ceara ajutor la logoped cand observa ceva in neregula, gandindu-se ca fiecare copil e in felul sau si ca dezvoltarea lui nu este matematica. Si pana la un punct au dreptate dar trebuie impuse niste limite. De exemplu, daca copilul are 2 ani si nu poate spune decat cuvinte disparate nu propozitii scurte. Daca are 7 ani, e la scoala si nu poate scrie sau citi. Daca este marginalizat de copiii de varsta lui din cauza ca nu se poate exprima coerent. Parintii trebuie sa ceara ajutor logopedic in primul rand ca sa inteleaga care sunt aceste limite si cum se aplica ele fiului sau fiicei lor.
Logoped si parinte, cea mai buna combinatie
Dupa ce e clar ca copilul are o problema trebuie gasit un logoped cu care acesta sa poata relationa. E important ca specialistul sa castige copilului increderea si sa se poata cobora simplu la nivelul copilului asa incat sa-i devina cel mai bun prieten. Astfel de lucruri pot face logopezii cu experienta si care la randu-le sunt si parinti. Va invitam la cabinetul Simona Jeles care este logoped cu experienta, care a contribuit la recuperarea mai multor copii din diverse dificultati logopedice si care este si parinte.