Ingrijorat pentru finantele tale? Aceasta este anxietatea financiara
Sunt persoane mereu ingrijorate in privinta banilor si aspectelor financiare din vietile lor. Si nu sunt deloc putini. De cand cu pandemia care a provocat atat de multe probleme economice, sunt si mai multe persoane ingrijorate din cauza banilor si a viitorului lor material. Si chiar nu e de mirare, e de ajuns sa te uiti in jur. Problema e ca daca nu reusesti sa-ti controlezi aceste ingrijorari ajungi foarte usor la anxietate financiara. Incepi sa pierzi din vedere alte aspecte importante ale vietii tale si te concentrezi doar pe bani si pe problemele pe care le pot provoca. Sigur, trebuie sa fii atent la finante. Dar trebuie sa-ti impui niste limite pentru ca altfel se instaleaza boala. Si asa te mai alegi cu inca o problema care nu e deloc simpla.
Ce forme ia aceasta anxietate financiara?
Cel mai probabil incepe cu securitatea locului de munca. Nu mai exista asa ceva si unele persoane suporta greu acest aspect. Tuturor ne place sa ne simtim in siguranta, dar cum sa te mai simti in siguranta si cum sa mai fie stabil mediul de afaceri cand bantuie pandemia in lumea intreaga? Asa ca fiecare face ce poate ca sa mearga inainte si sa nu se prabuseasca nici firmele si nici vietile lor particulare. Dar lucrurile nu mai sunt ca inainte, asta e cer. Un alt spect este legat de pensii, fie cele de la stat, fie cele private. Nici pensiile nu mai cresc asa cum se stia sau se discutase. Si atunci e greu sa nu te gandesti din ce o sa traiesti peste cativa ani – mai multi sau mai putini in functie de varsta fiecaruia. Sunt persoane, destul de putine, care au economii sau care au facut anumite investitii. Aici riscurile sunt uriase, iti poti pierde economiile in cateva minute. Si da, te ingrijoreaza acest aspect. Altii au pus bani deoparte pentru scolile copiilor si se intreaba daca e intelept sa-i pastreze in banci sau daca peste cativa ani vor mai exista acele scoli pe care si le doreau pentru copiii lor. Ca sa nu mai vorbim de cei multi care au deja o multime de datorii. Lucrurile sunt tare complicate si nici macar un consilier expert in finante nu ar putea sa va dea sfaturi perfecte in privinta asta (dar cautati si acest fel de ajutor, ca sa mai puneti lucrurile in ordine).
Noi atragem atentia asupra anxietatii financiare (perfect indreptatite in conditiile de fata) care nu trebuie lasata netratata, pentru ca va poate da viata peste cap la fel de rau ca si problemele financiare.
Care sunt semnele ca boala e pe cale sa se instaleze?
Cel mai probabil din cauza ingrijorarii nu mai poti dormi. Creste consumul de cafea si stimulante pentru ca altfel n-ai mai putea face fata treburilor de fiecare zi. Nu mai mananci cum trebuie, nu mai exista o ordine anume – uiti chiar sa mananci. Nu mai poti gestiona bugetul si fie nu mai vrei sa platesti facturile de frica sa nu ramai fara bani, fie umpli frigiderul si camara de teama sa nu ajungi sa rabzi de foame. Se mai intampla si sa ai surprize in magazine cand ajungi la casa si n-ai cu ce plati. Desi stiai cati bani ai in portofel, nu-ti poti schimba anumite obiceiuri pe care acum, evident, nu ti le mai poti permite. Si pe langa toate astea, cele mai durerose sunt comparatiile. Incepi sa te compari cu alte persoane carora poate le merge ceva mai bine decat tie. Dar nu te mai uiti si la cei carora le merge mai rau decat tie. Te-a cuprins un soi de disperare legata de orice lucru material care iti ofera un nivel de trai cat de cat decent. Te temi ca le vei pierde si pe acelea si ca vasul vietii tale urmeaza sa se scunfunde.
Ce poti face ca sa depasesti cu bine aceasta forma de anxietate?
Inainte de toate trebuie sa-ti dai seama ca nu se termina lumea din cauza crizei prin care trecem. Adica trebuie sa capeti un pic de perspectiva si sa te ridici deasupra problemei. Da, e greu. Dar nu e sfarsitul lumii. Probabil vor urma cativa ani mai dificili. Dar nu inseamna sa visele si planurile tale nu se vor mai indeplini niciodata. Si daca ai grija de tine si de familia ta, veti depasi totul sanatosi si pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Asta e primul pas, perspectiva. Al doilea pas este autoevaluarea. Vezi ce poti face si ce nu din ce-ai citit mai sus. Daca realizezi ca nu te poti descurca singur sa gestionezi toate schimbarile care se impun, cere ajutor de specialitate – acesta este al treilea pas. Dupa diagnosticarea de catre un psihiatru a anxietatii, cel mai prtobabil ti se va recomanda un tratament medicamentos si sedinte de psihoterapie. Trebuie sa retii ca fara psihoterapie nu ai cum sa te faci bine. Iar daca vrei sa-ti revii repede, cea mai potrivita metoda de recuperare ese psihoterapia scurta strategica. Dureaza cateva saptamani, este concentrata pe solutii personalizate si te echipeaza in asa fel incat daca pe viitor te mai confrunti cu anxietatea sa stii cum sa o combati. In plus, psihoterapia te ajuta si la schimbarea stilului de viata. Te mai poate ajuta sustinerea familiei si a prietenilor, un consilier financiar si participarea la grupuri de suport (chiar si online, sunt binevenite).