De ce recurgem la inselarea partenerului de viata? 7 posibile explicatii

inselarea

Toata lumea stie, fie si in treacat, statisticile ingrijoratoare cu privire la divort. Un procent insemnat din populatie (si nu doar in Romania) divorteaza dupa numai cativa ani de la casatorie. Cel mai adesea cuplurile destramate spun ca din cauza de “nepotrivire de caracter”. Pentru ca e mai simplu, ii ajuta sa scape de explicatii suparatoare. Si neintelegerile casnice reprezinta o cauza. Violenta in familie e o alta cauza. Dar si tradarea, inselarea, partenerului de viata e o cauza.

Una dureroasa, despre care nu vrei sa vorbesti. Nu poti sa vorbesti fara sa suferi sau sa plangi de suparare ca s-a intamplat asa. Totusi, atunci cand se produce o astfel de situatie, ambii parteneri sunt de vina. Fiecare in felul lui. Da, stim ca apasam acum pe niste butoane sensibile si nu ne-am propus sa va accentuam suferintele. Incercam sa constientizam motivele asa incat sa nu se repete situatia. Sau sa se poata preveni unele situatii neplacute.

Lipsa comunicarii intre parteneri  

In orice relatie interumana e nevoie de comunicare. Si inca de una eficienta. Sunt situatii in care vrei sa comunici, ai ceva important de spus, dar nu stii cum sa spui si crezi ca varianta mai usoara e sa taci. Procedezi asa o data, de doua ori, pana cand iti intra in obicei. Si de aici pana la comunicare defectuoasa sau lipsa comunicarii nu e decat un pas. Ajungeti sa va certati si sa nu mai functionati ca si cuplu. Efectiv nu va mai intelegeti. Pentru ca nu mai aveti pe ce sa va bazati intelegerea. N-ati vorbit unul cu celalalt de prea multa vreme.

Lipsa timpului petrecut impreuna  

Nu mai exista timp de petrecut impreuna din cauza serviciului, cel mai adesea. Desi la serviciu se merge pentru asigurarea unui trai decent, atunci cand o persoana petrece mai mult timp la munca decat acasa cu familia e doar o problema de timp pana cand va veti instraina unul de celalalt. Unul dintre voi trebuie sa renunte la acel serviciu care il tine departe de partener – sa-l schimbe cu altul mai putin solicitant. Daca nu va opriti la timp, nu numai ca nu veti mai fi un cuplu ci veti ajunge la grave probleme de sanatate.

Neglijarea reciproca si a propriei persoane  

Dupa cum vezi se contureaza un cerc vicios. Daca nu ai timp sa petreci cu partenerul nu prea mai ai timp sa petreci nici avand grija de tine. Incepi sa te neglijezi, sa arati neplacut. Daca nu faci ceva pentru tine, pentru sanatatea si frumusetea ta, pentru relaxarea ta, cum vrei sa mai placi partenerului de viata? Se va uita la tine si… va cauta pe cineva mai atractiv. Poate si ceva mai tanar, daca e la indemana.

Setarea unor prioritati gresite  

E adevarat ca serviciul e important. Dar nu uita ca muncesti ca sa traiesti decent. Nu traiesti ca sa muncesti. Impune niste limite atat tie cat si partenerului de viata. O alta prioritate care poate fi inteleasa gresit sau partial gresit sunt copiii. Cu cat sunt mai multi sau mai solicitanti, cu atat riscul e mai mare. Sigur ca trebuie sa ai grija de copii. Sunt responsabilitatea ta 100%. Insa… De tine cand mai ai grija? Cand mai pretreci timp cu partenerul? Cand iti mai vizitezi parintii sau rudele? Trebuie sa imparti timpul in asa fel incat sa le poti face pe toate. Cat de bine cu putinta.

Probleme de sanatate pe durate indelungate  

Sunt familii in care boala s-a instalat ca la ea acasa. Pot fi probleme de natura fizica, psihologica, probleme ale parintilor sau poate ca s-a nascut un copil cu probleme de sanatate. E foarte dificil sa traiesti normal cand te lupti in fel si chip cu boala! A ta sau a celorlalti, care iti sunt foarte dragi. Totusi, daca faci deja tot ce e posibil, ii ajuti deja cu toate puterile tale… Mai pastreaza un strop de energie si pentru tine si relatia ta de cuplu. Daca vreti sa ramaneti impreuna, faceti ceva chiar acum. Inselarea bate la usa…

Inselarea partenerului e criza varstei mijlocii? Poate…  

Unii spun ca exista criza varstei mijlocii. Altii argumenteaza ca pot exista crize la orice varsta daca nu gestionezi relatia corespunzator. Sunt foarte multe variabile la care trebuie care sa fii atent asa incat sa nu deraiezi in relatia ta de casatorie. Pentru ca daca acasa relatia cu partenerul nu merge bine, vei fi tentat(a) sa te uiti la altcineva ca si cum ti s-ar cuveni. Sa alegi sa inseli, sa cauti pe altcineva, e varianta simpla. Dar sa alegi sa reconstruiesti relatia ta de familie ar trebui sa fie calea cea buna. De pe urma unei astfel de decizii ai avea numai de castigat. Pana la urma, i-ai promis sa-i fii alaturi la bine si la greu, nu-i asa? Cat pret mai pui pe relatia de casatorie dintre voi?

Dificultati sexuale despre care nu s-a discutat

Problemele de natura sexuala ne predispun la tacere. Ca e mai simplu. Dar daca tacem nu rezolvam nimic. Orice dificultate ar putea sa apara trebuie discutata. Fie ca e vorba de vreo neputinta erectila, legata de infertilitate, de avort (spontan sau provocat), de vreun copil pe care unul dintre voi nu l-a dorit, de infidelitati anterioare care impiedica o relatie normala intre voi… Toate trebuie discutate pana va lamuriti, pana ajungeti la un numitor comun.  Altfel unul dintre voi va recurge la inselarea celuilalt. 

Daca tocmai ai fost inselat(a) si nu intelegi cum de ti s-a intamplat asta tocmai tie, da-ti raspuns la situatiile expuse mai sus si te vei lamuri. Vei intelege care a fost cauza problemei pe care o aveti. Vei fi dispus(a) sa ierti si sa fiti din nou impreuna? Partenerul care a recurs la inselarea celuilalt doreste impacarea? Cat a mai ramas din casnicia voastra si din visele pe care le-ati avut impreuna? Oricare ar fi situatia merita incercata reconstructia cuplului. Si daca simtiti ca nu va descurcati singuri in perioada asta grea, cereti ajutorul unui psihoterapeut. Va poate netezi calea catre impacare fara resentimente.